Verkooptechniek “Acquisitie in 6 stappen – deel 1”

Acquisitie tips: deel 1

Acquisitie tipsAcquireren is één van de belangrijkste werkzaamheden van een verkoper. Je kunt in het wilde weg gaan beginnen, maar zoals zoveel zaken in verkoop is voorbereiding ook bij acquisitie heel belangrijk.
Voorbereiden is misschien wel saai, maar het maakt dat je uiteindelijk effectiever en efficiënter je tijd besteedt. Aan de hand van de volgende 6 stappen maak je jouw eigen acquisitieplan.

Stap 1. Naar welke klant ben je op zoek?

Als eerste denk je na over wat voor soort klanten je wilt bedienen. Ik heb het al vaker gezegd, het is daarbij belangrijk om te focussen. Beschrijf wie je klant zou moeten zijn. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

  • Uit welke branche is de klant afkomstig?
  • Hoe groot mag het bedrijf zijn: eenmanszaak of multinational?
  • Waar moeten de klanten zitten, bij jou in de buurt of in heel Nederland?
  • Hoe oud is het bedrijf: starters of juist gevestigde bedrijven?
  • In welke fase moet het bedrijf zich bevinden: startfase of juist in de doorgroeifase?

En zo kun je voor jezelf nog wel een aantal vragen formuleren.

Stap 2. Wat is de mogelijke behoefte?

In welke mogelijke behoefte zou je kunnen voorzien. Bijvoorbeeld als je met een starter te maken hebt, dan is het voor vormgevers interessant om met deze groep contact te zoeken. Ze hebben immers een logo en huisstijl nodig. Of als een bedrijf gaat samenwerken/fuseren, dan heeft zo’n bedrijf ook weer behoefte aan een vormgever. Als je makelaar in bedrijfspanden bent, dan zijn sterk groeiende bedrijven interessant. Een bedrijf dat zich in zwaar weer bevindt, heeft behoefte aan financieel, marketing en verkoopadvies. En zo bepaal je voor jezelf wat een mogelijke behoefte van je potentiële klant is.

Stap 3. Waar kom je in contact?

Na de eerste 2 stappen vraag je jezelf af waar je in contact komt met deze potentiële klanten. Waar gaan deze nieuwe klanten naartoe? Welke bijeenkomsten, zoals beurzen, seminars, netwerkbijeenkomsten, congressen, etc. bezoeken zij? Welke bladen lezen zij? Van welke verenigingen zijn zij lid (Lions, Rotary, ondernemersvereniging)? Welke sociale media gebruiken zij (groepen op LinkedIn, Twitter, etc.)? Welke zoekwoorden op internet zijn interessant?

Stap 4. Welke manieren van contact zijn er mogelijk?

De manier waarop je in contact komt met je doelgroep is in te delen in twee methoden: de directe en indirecte methode.

De directe methode

Koud bellen/bezoeken: dit houdt in dat je bedrijven telefonisch / persoonlijk benadert zonder dat je de persoon aan de andere kant van de lijn kent. Het kan zijn dat je meteen iets wilt gaan verkopen, maar dat is erg moeilijk. Ik kan me voorstellen dat het je in eerste instantie probeert een afspraak te maken. Misschien is het verstandiger eerst lauw te bellen / bezoeken (contact zoeken met mensen die je kent).

Direct mail: dit houdt in dat je een brief met een brochure naar de potentiële klant stuurt. Het is verstandig je direct mailing altijd na te bellen. Ik noem dat lauwe acquisitie. Het geeft je een excuus om telefonisch contact met iemand op te nemen. Let erop dat je niet meer brieven opstuurt dan dat je er na kunt bellen.

Beurzen: dit houdt in dat je op een beurs gaat staan waar potentiële klanten naartoe komen. Een beurs klinkt misschien ouderwets, maar is het niet. Zakendoen is uiteindelijk mensenwerk. Verwacht van een beurs niet dat je er meteen zaken doet. Vaak levert het op de langere termijn klanten op.

Je kunt ook als bezoeker naar een beurs gaan. Houd er dan wel rekening mee dat op beurzen verkopers staan en jij waarschijnlijk liever in contact komt met bijv. inkopers. Als tip wil ik meegeven dat je in de stille uurtjes gaat, dan hebben de verkopers voldoende tijd om met je te praten. Ze geven je gemakkelijker informatie over hun bedrijf, waardoor het gemakkelijk voor je is om later telefonisch een afspraak te maken.

En als tweede tip wil ik meegeven om een beurscatalogus aan te schaffen. Daarin zie je in één oogopslag wie er deelnemen aan de beurs en zoek je heel efficiënt naar de bedrijven van jouw interesse. Dat scheelt tijd.

Je eigen netwerk: dit houdt in dat je in je eigen ‘warme’ netwerk – familie, vrienden en kennissen inschakelt. Inventariseer met behulp van een mindmap je warme contacten. Laat hen weten wat je doet en wie weet helpen zij jou verder. Vaak vinden zij het hartstikke leuk om je te helpen.

Je leveranciers: als je ergens klant bent, dan is het helemaal geen gek idee om je leveranciers te vragen of zij iemand kennen die mogelijk geïnteresseerd is in jouw producten / diensten.

Seminars, workshops, lezingen, andere bijeenkomsten: bezoek dit soort activiteiten, waarvan je weet dat jouw doelgroep daar naartoe gaat. Tijdens een pauze, lunch o.i.d. kun je gemakkelijk iemand aanspreken.

Organiseer zelf een event: je kunt natuurlijk ook zelf iets organiseren. Dit kost waarschijnlijk een heleboel geld en tijd, maar als je een geschikt product of dienst hebt, kan dit een prima middel zijn.

Dit was deel één van ‘Acquisitie in 6 stappen’. In deel twee lees je over indirecte acquisitie en de laatste 2 stappen.

Volg de gratis training telefonische acquisitie

In de gratis training telefonische acquisitie leer je in één uur de basisprincipes van hoe je succesvol nieuwe klanten binnenhaalt via telefonische acquisitie. Schrijf je nu in.

INSCHRIJVEN

Eén gedachte over “Verkooptechniek “Acquisitie in 6 stappen – deel 1””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *