Ga naar de inhoud

De 3 regels van succesvol verkopen

  Succesvol verkopen

  Succesvol verkopen: 3 basisregels

  Gemiddelde leestijd: 2 minuten

  Succesvol verkopen

  Als het gaat om het voeren van een commercieel gesprek, dan is er een aantal basisregels die je in je achterhoofd moet houden.

  Welke zijn dat dan? Als je de volgende drie regels in gedachte houdt op het moment dat je gaat verkopen, dan zal je succesvoller zijn.

  1. Je verkoopt niet wat het is, maar wat het doet.

  Als je aan een autoverkoper vraagt wat hij doet, dan zal hij misschien zeggen dat hij auto’s verkoopt. Dat is gedacht vanuit het gezichtspunt van de autoverkoper. Als je vanuit de klant denkt, dan verkoopt hij helemaal geen auto’s. Dan verkoopt hij namelijk iets heel anders.

  Wat is het koopmotief van iemand bij een auto? Dat kunnen verschillende motieven zijn: mobiliteit, status, comfort, hobby, investering, etc. Je verkoopt dus het motief van de klant: je verkoopt niet wat het is, maar wat het voor de klant doet. Als je dit onthoudt, is het verkopen een stuk gemakkelijker.

  2. De klant overtuigt zichzelf.

  Als verkoper heb je het idee dat je de klant moet overtuigen van de kwaliteit van je producten of diensten. Dus begin je vaak over de voordelen van je product. Deze manier van verkopen is niet erg succesvol.

  Het gaat er namelijk niet om dat jij de klant overtuigt, maar dat de klant zichzelf overtuigt. Pas als de klant zichzelf ervan heeft overtuigd dat jij het beste product/dienst biedt, koopt hij bij je.

  3. Kom je afspraken na.

  Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar het gebeurt helaas niet altijd in de praktijk. Het enige wat je als verkoper hebt, is je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid.

  Als verkoper ben je het gezicht van de organisatie waarvoor je werkt. Dat betekent dat als jij het niet goed doet, de organisatie het niet goed doet. Zorg er dus voor dat je altijd je afspraken (over prijs, levertijd, kwaliteit, etc.) nakomt. Dus als je merkt dat iets niet lukt, neem je contact op met de klant en informeer je hem daarover. Wees daarin altijd proactief.

  Dit zijn de 3 basisregels van verkopen (daarnaast zijn er ook de 13 geheimen voor succes in verkoop van Frank Bettger). Zoals je net gelezen hebt, is verkopen een vak. Helaas zien wij in organisaties jonge verkopers die geen opleiding hebben gehad en maar wat doen. Een student bijvoorbeeld is goedkoop als je kijkt naar de kosten, maar zonder een goede opleiding verkoopt hij niet veel en is dus uiteindelijk duur. Een goed opgeleide verkoper kost meer, maar brengt ook veel meer op.

  Doe de juiste dingen op de juiste manier

  Veel prospects en klanten houden er niet van als ze gepusht worden om iets te kopen. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is helemaal niet zo moeilijk om iets te verkopen. Het gaat erom dat je weet wat je moet doen en hoe je dat doet … lees verder

  E-boek sales voor professionals

  Sales voor professionals

  Dit is het ultieme en meest complete boek over sales. In het boek ontdek je de geheimen van het voeren van een succesvol salesgesprek. Superpraktisch en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over sales: