Gemiddelde leestijd: 2 minuten
We hebben al verschillende artikelen over de elevator pitch geschreven. En daaruit blijkt dat je de elevator pitch op verschillende manieren kunt vormgeven. Soms worden wij verrast door de vindingrijkheid van mensen en hun creativiteit. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe varianten op de elevator pitch. In onze speurtocht kwamen wij op het spoor van de mini elevator pitch.
De korte variant op de elevator pitch
Wij waren op een bijeenkomst waar Harro Willemsen een verhaal hield over verkopen. Daarin vertelde hij ook over de elevator pitch. Hij kwam daarin met een origineel idee. Wij noemen het de mini elevator pitch. Deze variant van de elevator pitch bestaat uit maximaal 10 woorden. Hoe werkt het?
Een voorbeeld
Laten wij het uitleggen met een voorbeeld. Stel dat je iets verkoopt dat heel goedkoop is en waarvan mensen denken ‘Dat kan helemaal niet!’ Je verkoopt bijvoorbeeld leren laarzen voor € 10/paar.
Dit concept past Ryanair ook toe. Zij hebben ook belachelijk lage prijzen voor vluchten. In eerste instantie denk je: dat kan helemaal niet. Toch is het een bloeiend bedrijf.
In dit geval kun je je producten vergelijken met Ryanair. Dus is de mini elevator pitch dan als volgt: “Ik ben ben de Ryanair onder de laarzenleveranciers”, en vervolgens zeg je niets meer. Wat je merkt is dat je gesprekspartner ook even stil is. Vervolgens zie je dat het kwartje valt en begrijpen ze meteen wat je doet.
Metaforen
Dit concept kun je met verschillende metaforen toepassen. Zo kun je dus andere, bekende bedrijven nemen, maar ook bekende personen. Zo introduceert Harro zich als de ‘Johan Cruijf van de verkooptrainers’. Of je neemt een stad als voorbeeld. Of een dier.
Het is een zeer krachtige manier om met één beeldspraak jezelf of je bedrijf neer te zetten. Je hebt niet alleen de mini-elevator pitch, maar je kunt de elevator pitch ook als mini-marketingplan gebruiken.
Je elevator pitch op een hoger niveau
In dit boek lees je alles over de elevator pitch en hoe je die op verschillende manieren vorm kunt geven. Handig bij het netwerken, een salesgesprek of sollicitatie. Super praktisch en boordevol tips.