Gemiddelde leestijd: 3 minuten
De laatste paar weken, eigenlijk vanaf het einde van de zomervakantie, krijgen we elke dag wel één of meerdere nieuwsbrieven toegezonden. We krijgen nieuwsbrieven van bedrijven waar we wel eens iets gekocht hebben, maar ook van bedrijven waarmee we nog nooit zaken hebben gedaan.
Deze groep is dan weer onder te verdelen in bedrijven waarvan we wel eens met een medewerker hebben gesproken tijdens een netwerkbijeenkomst en bedrijven waarvan we nog nooit hebben gehoord. Voorheen kregen we niet zoveel, ongevraagde, nieuwsbrieven. Zou er een zogenaamde nieuwsbrievenindex bestaan à la de lippenstiftindex?
Lippenstiftindex
De lippenstiftindex gaat erover dat er meer lippenstift wordt gekocht in economisch slechtere tijden. Zo zouden vrouwen meer geld uitgeven aan dure verzorgingsproducten in economisch slechtere tijden. Daarmee zou de verkoop van lippenstift een indicator zijn van de economische situatie op dat moment. Zou het dan ook zo zijn dat er meer nieuwsbrieven worden verstuurd in economisch slechtere tijden?
Laten we voorop stellen dat ongevraagd een nieuwsbrief sturen wettelijk verboden is, tenzij iemand al klant is. Dus de bedrijven die we niet kennen en de bedrijven die we wel kennen, maar alleen tijdens een netwerkbijeenkomst hebben gesproken, overtreden dus de wet.
We hebben er niet zoveel moeite mee, want onze digitale prullenbak is geduldig. Daar belanden de ongelezen nieuwsbrieven, nadat we ons eerst hebben afgemeld van de bewuste nieuwsbrief. Nieuwsbrieven zonder opt-out (afmeldingssysteem) ontvangen van ons een mailtje met daarin de vermelding dat ze wettelijk verplicht zijn een opt-out in de nieuwsbrief te vermelden.
Ongevraagde nieuwsbrieven
De ongevraagde nieuwsbrieven van leveranciers verdwijnen ook ongelezen in het ronde, digitale archief. Als het tempo van verschijnen te hoog is, melden we ons af. Als we alle nieuwsbrieven vrijwel ongelezen meteen weggooien, vragen we ons af hoe het bij jou is. Gooi jij ze ook weg?
Let op, we hebben het over de ongevraagde nieuwsbrieven. Dus niet de nieuwsbrieven waarvoor we ons hebben aangemeld. En als je ze ook meteen weggooit, wat is dan het nut van deze nieuwsbrieven? Denken de afzenders dat hun verkoop hierdoor toeneemt?
B-2-B en B-2-C
Wij denken dat veel bedrijven de volgende fout maken. Ze horen allemaal de succesverhalen van Wehkamp en Bol.com. Wanneer die een nieuwsbrief versturen, neemt daarna hun verkoop toe. Dat zijn bedrijven die zaken doen met consumenten.
Maar wanneer je zaken doet met bedrijven, dan werkt dat niet zo. Dan heb je te maken met de Kraljic-matrix. Dan heeft een nieuwsbrief mogelijk alleen direct nut bij de routineproducten.
Veilig
Maar we snappen het wel. Een nieuwsbrief sturen is heel veilig. Je kunt de geadresseerde niet zien, je hoeft geen lastige vragen te beantwoorden, je krijgt ook geen ‘nee’ te horen, kortom het is een veilige manier om nieuwe klanten te vinden.
De vraag is alleen of het effectief is. Wij betwijfelen het. Wil je nieuwe klanten vinden, bekijk dan eerst wie potentieel een goede prospect / klant is. Maak een afspraak en ga bij deze prospects langs. De kans dat er dan iets uitkomt is veel groter.
Doe de juiste dingen op de juiste manier
Veel prospects en klanten houden er niet van als ze gepusht worden om iets te kopen. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is helemaal niet zo moeilijk om iets te verkopen. Het gaat erom dat je weet wat je moet doen en hoe je dat doet … lees verder
Sales voor professionals
Dit is het ultieme en meest complete boek over sales. In het boek ontdek je de geheimen van het voeren van een succesvol salesgesprek. Superpraktisch en boordevol tips.