Een verkoper draagt altijd een pak

Pak verkoper

Pak verkoper

Toen ik mijn carrière in de commercie begon en in de buitendienst in Nederland belandde, droeg ik altijd een pak. Op een gegeven moment was ik werkzaam als exportmanager en had ik voornamelijk met distributeurs te maken. Ik werkte in de grond-, wegen- en waterbouwbranche en reisde vooral in Europa en Azië. Als ik op klantenbezoek ging, deed ik altijd een pak aan. Al snel merkte ik dat een pak niet altijd gepast was. Als ik naar Noorwegen, Zweden of Noord-Frankrijk ging, was het niet nodig een pak te dragen. In Zuid-Europa en Azië was het echter een must om een pak te dragen, ook al was het veel te warm daarvoor. Al snel ontwikkelde ik voor mezelf een stelregel: bij het eerste bezoek aan een klant/prospect deed ik een pak aan. Merkte ik dat de klant zelf niet in een pak liep, dan deed ik daarna iets casuals aan.

Underdressed

In mijn trainingen krijg ik regelmatig de vraag of je in pak naar de klant gaat of niet. Ik heb gemerkt dat veel verkopers daarmee worstelen. Het is ook niet eenvoudig. In dit artikel lees je enkele kledingtips van Yves Roelens, welke je wellicht verder op weg helpen. Het voordeel van een pak dragen is dat je in ieder geval nooit ‘underdressed’ komt. Aan de andere kant kan het ook een afstand creëren. Een pak straalt een zekere autoriteit uit

Er is een verhaal over een bedelaar op Wallstreet. Hij trok geen lompen aan, zette ook geen schoteltje op de grond en ging daarbij ook niet op een kleedje zitten, maar trok een pak aan en vroeg aan voorbijgangers of ze een dollar voor hem hadden. Hij kreeg dankzij het pak veel meer geld, dan als sloeberige bedelaar. Het schijnt dat hij op deze manier miljonair geworden is. Dat is de kracht van een pak.

Vooroordelen

Als we het over verkopers hebben, dan denken veel mensen aan een pak: “Daar heb je er weer zo één met zijn pak en leasebak. Nu moet ik gaan oppassen, want hij probeert me vast iets aan te smeren.” Vervolgens kun je dan als verkoper als eerste proberen dit vooroordeel weg te werken. Het is een psychologisch gegeven dat we het liefst omgaan met mensen die op ons lijken. Dus als jij in een pak komt en je gesprekspartner zit in een slobbertrui, dan voelt dat voor degene met de slobbertrui niet prettig. Daarnaast is de slobbertrui ook voortdurend op zijn hoede.

Wel of geen pak?

Er zijn dus argumenten voor het dragen van een pak en er zijn argumenten tegen het dragen van een pak. Welke kleding je aantrekt, maakt onderdeel uit van je voorbereiding op het klantenbezoek. Ik ben benieuwd hoe jij tegenover het dragen van een pak staat. Draag je als verkoper altijd een pak of niet? Welke stelregel hanteer jij?

Beter verkopen

Voorkom dat je omzet misloopt. Door beter te verkopen groeit de omzet en winst van jouw organisatie. Wij trainen en adviseren al meer dan 10 jaar medewerkers en organisaties op het gebied van sales. Wij leren je graag hoe je dat voor elkaar krijgt.

Delen

Gerelateerde artikelen