Ga naar de inhoud

Veel leveranciers uitnodigen

  Hoe om te gaan met de inkooptechniek “veel leveranciers uitnodigen”?

  Gemiddelde leestijd: 2 minuten

  veel leveranciers uitnodigen

  Inkopers krijgen ook training. Sterker nog, ze volgen verkooptrainingen om zo te zien wat verkopers leren. Daarmee weten ze exact hoe ze het verkoopproces kunnen verstoren en de beste deal eruit kunnen halen. Daarom is het van belang om als verkoper op de hoogte te zijn van de inkooptechnieken. In een aantal artikelen leggen wij uit welke inkooptechnieken er zijn en hoe je er als verkoper mee omgaat. De vorige keer ging het over de deadline. Deze keer gaat het over het uitnodigen van veel leveranciers.

  Veel leveranciers uitnodigen

  De meest gebruikte inkooptechniek is natuurlijk zo veel mogelijk leveranciers uitnodigen. Het is ook de meest logische techniek. Het zou raar zijn om alleen maar één leverancier uit te nodigen. Door veel leveranciers uit te nodigen, krijgt de inkoper een idee van wat er beschikbaar is en tegen welke voorwaarden.

  Inkopers proberen minimaal drie partijen zo lang mogelijk bij het koopproces te betrekken. Vooral bij complexe of grote aankopen. Vaak hebben inkopers al vroeg in het koopproces een voorkeur. Ze houden de andere partijen zo lang mogelijk aan het lijntje. Deze fungeren dan als middel om zo gunstig mogelijke voorwaarden te bedingen.

  Wat kan je als verkoper hiertegen doen?

  Ga er altijd vanuit dat inkopers meerdere partijen uitnodigen. Vraag er ook altijd naar. Als het goed is, ken je je concurrenten. Je weet dan ook of je een kans maakt of niet. Ook speelt er mee of je al eerder hebt geleverd of niet. Heb je eerder geleverd, dan sta je relatief sterker.

  Daarnaast is het belangrijk om goed na te vragen wat de eisen zijn. Kun je niet goed aan de eisen voldoen of kun je de eisen niet naar jouw sterke punten ombuigen, dan moet je overwegen of je wel meedoet. Kortom het is belangrijk om van tevoren in te schatten wat je winkansen zijn. Zijn die laag, bied dan niets aan.

  Doe de juiste dingen op de juiste manier

  Veel prospects en klanten houden er niet van als ze gepusht worden om iets te kopen. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is helemaal niet zo moeilijk om iets te verkopen. Het gaat erom dat je weet wat je moet doen en hoe je dat doet … lees verder

  Het onderste uit de kan

  Inkopers onderhandelen de hele dag. Een verkoper doet dat maar af en toe. Daarom zijn inkopers beter in onderhandelen. Maar wij zijn in de wereld van de inkoper gedoken. In dit boek lees je over de technieken en tactieken die zij toepassen en hoe jij je ertegen wapent. Superpraktisch en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over onderhandelen: