Het meest kansloze koud bellengesprek van het jaar

Koude acquisitie voorbeeld

Koude acquisitie voorbeeld

De telefoon gaat. Een onbekend nummer op de display van de telefoon.

“Hmmm, telefonische acquisitie?” vragen wij ons in gedachten af.

We nemen de telefoon op. We wensen de andere persoon aan de lijn een goedemorgen en stellen ons voor.

Vervolgens hangen we drie minuten aan de telefoon, we zeggen twee woorden en staren vervolgens met stomheid geslagen naar de telefoon.

Lees hieronder hoe dat komt.

Telefonische acquisitie

De telefoon gaat over. We zien ‘nummer onbekend’. Vaag bekruipt ons het geval van “Dit is telefonische acquisitie.” We nemen op.  Aan de andere kant van de lijn horen we een hoop geroezemoes. In een flits schiet er door ons heen dat het inderdaad een telefonisch acquisitiegesprek is. We gaan er meteen eens goed voor zitten, want door dit soort gesprekken worden we beroepsmatig getriggerd.

“Goedemorgen, u spreekt met X van Y. Spreek ik met de eigenaar van Zaleco?”. We spreken de eerste van de twee woorden uit, die we in het hele gesprek gaan gebruiken: “Ja…” Onze bevestiging klinkt ietwat vragend, zo van, waarom wil je dat weten?

Lekker ratelen

De dame aan de andere kant van de lijn is kennelijk tevreden met ons antwoord, want ze schiet uit de startblokken. In hoog tempo perst ze er iets uit over kinderen, voetbal en autisme. We proberen in gedachten ondertussen te ontwaren wat deze drie elementen met elkaar te maken hebben. De dame houdt namelijk een lange voordracht en de verhandeling klinkt ook niet helemaal logisch. Terwijl we er ondertussen achter zijn dat ze uit naam van een goed doel belt dat autistische kinderen met elkaar wil laten voetballen, omdat dat sociaal gezien goed voor ze is, ratelt ze vrolijk verder. Ze is inmiddels de volle twee minuten aan het woord en wij zitten zwijgend te luisteren.

Een mogelijkheid

Juist op het moment dat we bedenken dat ze wel heel lang aan het woord is en we nog maar welgeteld één woord gezegd hebben, maakt ze ons wakker uit ons gepeins. Of we 90 euro willen betalen om ons logo op een voetbal te plaatsen? We schrikken ervan. Niet van de prijs, maar van het feit dat we na 2 minuten eindelijk iets mogen zeggen.

We waren in gedachten al bezig met het dichtkleuren van het vierkante vakje voor het woord ‘ongeschikt’. We besluiten dat nog even uit te stellen, want ze gunt ons de mogelijkheid iets te zeggen. Ze geeft ons echter niet heel veel keus, maar kom op, het is niet slecht bedoeld.

Gesloten vraag

Ze stelt een gesloten vraag, dus we kunnen ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord geven. In gedachten gaan we de opties na. We kunnen ‘ja’ zeggen, dan geven we haar goede doel 90 euro, we zijn van haar af en dan komt het logo van Zaleco op een bal te staan, waar vervolgens autistische kinderen keihard tegenaan lopen te schoppen. Hmmm, kinderen die tegen ons bedrijf aan schoppen, dat klinkt niet echt aantrekkelijk.

We kunnen ‘nee’ zeggen en kijken waar ze dan mee komt. Eens kijken hoe goed ze getraind is. Dat intrigeert ons wel. We besluiten op haar gesloten vraag dus ‘nee’ te antwoorden. Het is ons tweede en laatste woord van het hele gesprek.

Kansloos

De dame valt even stil, herpakt zich, bedankt ons voor de tijd en verbreekt de verbinding. We staren met stomheid geslagen naar de telefoon. We hebben haar niet eens een fijne dag kunnen toewensen. In gedachten flitst er een eerder gevoerd verbijsterend slecht telefonisch acquisitiegesprek langs. En deze komt met stip de top 3 binnenzeilen.

We bedenken achteraf dat je voor 90 euro niet te lang kunt bellen. Aan de andere kant vinden we het ook verbijsterend dat je op deze manier een gesprek voert: kansloos. Tot slot bedenken we dat ze nog wel een cursusje kan gebruiken, maar zelfs daarvoor hebben we niet de gelegenheid gehad om haar daarop attent te maken. Hoofdschuddend hervatten we onze werkzaamheden.

Volg de proeftraining telefonische acquisitie

Proeftraining

In de proeftraining telefonische acquisitie leer je in één uur de basisprincipes van hoe je succesvol nieuwe klanten binnenhaalt via telefonische acquisitie. En aan het einde van de training ontvang je een officieel bewijs van deelname. Schrijf je nu meteen in.

Delen

Gerelateerde artikelen