Ga naar de inhoud

Klantgerichtheid: Lever de klant niet wat hij vraagt, maar wat hij nodig heeft

  Klantgerichtheid voorbeeld

  Klantgerichtheid voorbeeld

  Klantgerichtheid voorbeeld

  Regelmatig krijgen we aanvragen voor incompany trainingen van prospects. Dan willen ze een training voor een aantal medewerkers binnen hun bedrijf. Een incompany training is goedkoper, want er wordt dan een dagdeeltarief berekend in plaats van een tarief per deelnemer. Dat is vaak lager dan iedere deelnemer individueel naar een open training te sturen. Niet alleen zijn de kosten veel lager, maar we leveren ook maatwerk. Vaak geven de prospects in hun aanvraag al precies aan wat ze willen hebben. Maar is het ook wat ze nodig hebben? Dat is voor ons een teken om telefonisch contact te zoeken.

  Adviserend verkopen

  Zo ontvingen we een heldere trainingsaanvraag van iemand die zijn verkopers een incompany training verkoop buitendienst wilde geven. We hadden natuurlijk een offerte kunnen maken en opsturen, maar we bellen altijd even. We kregen de aanvraagster aan de telefoon. Door goede vragen te stellen en goed te luisteren kregen we een beeld van wat de vrouw nodig had.

  Al pratende kwamen we erachter dat ze een mix van specifieke behoeften had. Niet alle behoeften zouden we kunnen behandelen in de training. Samen kwamen we eruit wat ze eigenlijk wilde. Aan de hand van deze lijst hebben we uiteindelijk een voorstel gemaakt.

  Het grappige was dat de training uiteindelijk goedkoper was, dan als de vrouw de standaardofferte had gekregen. En wat nog veel belangrijker is, de training sloot beter aan bij wat de medewerkers nodig hadden.

  Hadden we gedaan wat de klant in eerste instantie wilde, dan had ze teleurgesteld geweest. En misschien wel nooit mee teruggekomen. Kortom, de klant vraagt iets, maar dat wil nog niet zeggen dat ze dat nodig heeft.

  Verkooptip

  Als je een offferteaanvraag krijgt, bel de aanvrager altijd op. Vraag dan goed door en probeer de werkelijke behoefte te achterhalen (koopmotieven). Laat daarbij alle mogelijkheden open; luister onbevooroordeeld. Vat aan het einde van het gesprek alles nog een keer samen. Daarna beslis je of je een voorstel doet op papier of dat je het telefonisch doorgeeft.

  Betere service verlenen

  Zorg ervoor dat klanten tevreden blijven. Als klanten tevreden zijn, komen ze vanzelf bij je terug. En ze vertellen het door aan anderen. Daarom is het belangrijk je vaardigheden op het gebied van klantgerichtheid… lees verder

  Op de klant gericht

  In dit boek lees je over de belangrijkste zaken omtrent klantgerichtheid en hoe je ervoor zorgt dat jij of jouw organisatie dat ook wordt. Superpraktisch en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over klantgerichtheid: