
Een spambericht is een elektronisch bericht dat je ongevraagd ontvangt. Als de inhoud commercieel is (verkopen van een product of dienst), ideëel is (voorleggen van een denkbeeld of aandacht vragen voor een ideaal of overtuiging) of charitatief is (een goed doel vraagt om een bijdrage), dan is er sprake van spam. Spam ontvangt je als volgt:
- via e-mail;
- via sociale netwerk websites, zoals LinkedIn, Facebook of Google+;
- via een mobiele telefoon (sms, mms of app);
- via de fax;
- via de telefoon;
- via een ander elektronisch kanaal (de techniek van het internet is volop in beweging).
Het belangrijkste kenmerk van een spambericht is, dat er geen toestemming is gegeven om het bericht te ontvangen.
Spam, hoe mag het nog wel?
Er zijn 4 regels:
- Je moet voorafgaand expliciet toestemming vragen;
- Je kunt een adressenbestanden gebruiken waarin is vastgelegd dat de klant expliciet toestemming heeft gegeven;
- Je moet je identiteit als verzender noemen;
- Je moet een afmeldmogelijkheid bieden.
Ongevraagde berichten en ondernemingen
Ondernemers of bedrijven die wel ongevraagde berichten willen ontvangen kunnen hiervoor toestemming geven. Dat doen ze door een e-mailadres of (mobiel) telefoonnummer met dit doel bekend te maken op hun website. Daarbij staat precies vermeld voor welke doeleinden men dit adres of telefoonnummer mag gebruiken. Zo kan een bedrijf aangeven reclame voor computerspullen te willen ontvangen. Daarmee is het verzenden van alle andere soorten informatie naar dat adres verboden.
Wat mag er nog meer
Je mag nog steeds telefonisch bedrijven benaderen, de zogenaamde telefonische (koude) acquisitie. Je mag ook nog steeds bedrijven (onaangekondigd) bezoeken. Je mag ook per post je prospect benaderen.
Kortom ondanks de anti-spamwetgeving blijven er genoeg mogelijkheden over om prospects te benaderen. Dat het steeds lastiger wordt om een prospect geïnteresseerd te krijgen, zorgt ervoor dat er een steeds groter beroep wordt gedaan op de verkoopvaardigheden van je verkopers.
Telefonische acquisitie is een vak
Telefonische acquisitie wordt door menigeen als moeilijk en niet leuk gezien. Het is ook niet iets wat je zomaar doet. Als je precies weet wat je wel en niet moet doen, is koud bellen een stuk gemakkelijker en leuker. lees verder

Van koud bellen naar een warm bad
Dé gids voor iedereen die telefonische acquisitie persoonlijker en succesvoller wil maken
Ontdek hoe je van een koud gesprek een waardevol contactmoment maakt, zonder opdringerig te zijn. Met slimme technieken, psychologische inzichten en praktische tips leer je hoe je vertrouwen wint, bezwaren overwint en klanten enthousiast maakt. Maak van elk belmoment een warm welkom!