Ga naar de inhoud

Hoe overwin je je telefoonangst?

    Gemiddelde leestijd: 3 minuten
    Telefoonangst

    Heb je last van telefoonangst? Herken je het dat je het lastig vindt om iemand terug te bellen? En vooral als je denkt dat het lastig gaat worden?
    Je telefoneert dan misschien het liefst in een kamertje apart, zodat anderen niet mee kunnen luisteren. Stel je voor dat die zich met het gesprek bemoeien of dat je iets stoms zegt? Telefoonangst komt veel voor en is helemaal niet raar. Net als veel andere angsten, kun je het overwinnen. Wij hebben een aantal tips voor je.

    Tip 1

    Stel jezelf de vraag waar je precies bang voor bent. Vind je het vervelend dat anderen meeluisteren? Waarom vind je dat vervelend? Ben je bang dat je verkeerde dingen zegt? Of ben je bang voor onverwachte reacties van bellers of onzeker over het gebruik van je toestel? Als je weet waar je bang voor bent, kun je gerichte actie ondernemen.

    Tip 2

    Je leert veel van anderen, dat heet modelling. Kijk eens hoe anderen hun telefoongesprekken voeren. Hoe reageren zij aan de telefoon bij een lastig gesprek? Hoe zorgen ze ervoor dat het gesprek in een goede sfeer verloopt? Leer van anderen en probeer toe te passen wat bij hen succesvol is.

    Tip 3

    Het voordeel van een uitgaand gesprek is dat je het tot op zekere hoogte kunt voorbereiden. Een uitgaand telefoongesprek kent een aantal fasen. Door na te denken over wat je in elke fase gaat doen, heb je een houvast.
    Denk ook goed na over hoe je bepaald nieuws brengt. Bedenk welke woorden je gebruikt. Desnoods schrijf je de opening van het gesprek op. Ken je de gesprekspartner, bepaal dan hoe je deze het beste benadert. Zorg dat je ook voorbereid bent op een worst-case-scenario.

    Tip 4

    Misschien is de telefoon niet het beste communicatiemiddel voor wat je wil vertellen. Het kan soms beter zijn een mailtje of een brief te sturen. En sommige gesprekken kun je beter face-to-face voeren. Kortom kies het juiste communicatiemiddel.

    Tip 5

    Krijg je een inkomend telefoongesprek en wil of kan je dat gesprek niet op dat moment voeren? Of wordt er iets gevraagd waarop je geen antwoord hebt? Geef dat dan aan. Zeg tegen je gesprekspartner dat je er op een ander tijdstip over terugbelt. Dat heeft als voordeel dat je je kunt voorbereiden op het gesprek.

    Tip 6

    Telefoneren roept spanningen bij je op. Zorg ervoor dat je zelf bepaalt waar en wanneer je het gesprek voert. Zet daarin kleine stapjes en stel jezelf doelen. Dus het eerste gesprek doe je op een moment dat je het beste uitkomt in een aparte ruimte zonder afleiding en met een goede voorbereiding. Het tweede gesprek voer je in een aparte ruimte zonder afleiding en met een goede voorbereiding, maar je voert het gesprek meteen. Zo voer je de moeilijkheidsgraad geleidelijk op.

    Tip 7

    Voordat je een telefoongesprek voert, doe je eerst iets heel anders. Zodra je daarmee klaar bent, pak je meteen de telefoon en bel je je gesprekspartner. Je hebt daardoor geen tijd om zenuwachtig te worden en je merkt dat het gesprek gemakkelijker gaat.

    Tip 8

    Vind je het lastig snel te reageren op de ander aan de telefoon? Dan helpt het om regelmatig samen te vatten. Hierdoor zet je voor jezelf en je gesprekspartner alles op een rijtje. Daarnaast creëer je tijd om na te denken over wat er is gezegd. Daardoor reageer je veel gemakkelijker op de ander.

    Tip 9

    Vind je het lastig een telefoongesprek te beëindigen. Zorg dat je een afrondende zin in je hoofd heb zitten. Deze zet je dan altijd in op het moment dat je het gesprek afrondt.

    Tip 10

    Telefoonangst overwin je stapje voor stapje. Zet kleine stapjes en beloon jezelf na elke geslaagde stap. Hoe verder je komt, des te groter de beloning.

    Bonustip

    Tot slot is telefoonangst gebaseerd op onzekerheid. Als je leert hoe je klantgericht telefoneert, dan weet je hoe je dat doet. Die onzekerheid is dan alvast weggenomen.

    Telefoonvaardigheden

    Als klanten, patiënten, cliënten of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

    Moment, ik verbind u door

    Lees alles over telefoneren. Over hoe je omgaat met inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Maar ook of een wachtmuziekje handig is of niet, hoe je ‘nee’ zegt op een vriendelijke manier, etc. Een superpraktisch boek en boordevol tips.

    Nog meer artikelen over telefoneren: