Ga naar de inhoud

Tips voor netwerken

  Netwerken tips

  Netwerken tips

  Netwerken tips

  Als MKB onderneming kun je veel geld uitgeven aan advertenties en reclame. De vraag is echter of dit geld effectief is besteed. Een slimmere manier om aan nieuwe klanten te komen is netwerken. Dit kost weinig geld (wel tijd) en levert uiteindelijk meer op. Hieronder vind je een aantal tips om effectiever zakelijk te netwerken.

  Wees zuinig op jouw relaties

  De relaties die je hebt, kunnen je verder helpen. Wees er dan ook zuinig op. Besteed aandacht aan je relaties, juist op de momenten dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Maak ook regelmatig een back-up van je bestanden (en bewaar de visitekaartjes).

  Zorg voor een actueel adressenbestand

  Niets is zo vervelend als je contact zoekt met iemand en de gegevens kloppen niet meer. Daarom is LinkedIn zo handig. Als iemand een andere baan vindt, vind je die persoon nog steeds terug in LinkedIn. Sterker nog, je kunt die persoon feliciteren met de nieuwe functie.

  Vraag niet teveel

  Het is goed om vragen te stellen in je netwerk. Daar is netwerken ook voor bedoeld. Naast vragen stellen, is het de bedoeling dat je zelf ook veel terug geeft aan je netwerk. De kunst is dat je meer geeft dan vraagt. Immers, als je iets gegeven hebt, kun je gemakkelijker iets terug vragen op het moment dat het voor jou belangrijk is.

  Wees gemakkelijk en open in de communicatie

  Zorg ervoor dat jouw contacten gemakkelijk contact met je kunnen opnemen. Zet op je website, visitekaartje en andere uitingen hoe ze jou kunnen bereiken. En als iemand iets aan je vraagt, reageer er dan snel op.

  Begrijp dat anderen soms terughoudend zijn

  Niet iedereen is gewend te netwerken. Houd daar rekening mee. Zeker bij een nieuw contact zal er eerst vertrouwen opgebouwd moeten worden. Dat kost tijd.

  Wees bereid royaal te geven

  Hoe meer je geeft, des te meer je terugkrijgt of terug kunt vragen; reciprociteit. Dit is de essentie van netwerken. Kom je alleen maar dingen halen, dan zal dat in het begin lukken. Op een gegeven moment krijgen mensen dit door en stoppen ze met jou te helpen.

  Weet wat je te bieden hebt

  Bedenk van tevoren wat je jouw netwerk te bieden hebt. Soms zijn dat kleine dingen, waarvan je zelf niet beseft dat het belangrijk voor een ander kan zijn. Als je bijvoorbeeld veel van tuinieren weet, dan kun je iemand dus adviseren over zijn/haar tuin. Het hoeft niet altijd iets zakelijks te zijn wat je te bieden hebt.

  Zorg voor gevarieerde contacten in je netwerk

  Van nature zijn we geneigd dezelfde soort mensen op te zoeken. Dat is op zich prima, echter het beperkt je paradigma (wereldbeeld). De uitdaging in netwerken ligt in het leggen van contacten met mensen die je normaal gesproken niet zo snel opzoekt. Hierdoor krijg je een gevarieerd netwerk. Dit stimuleert je creativiteit.

  Netwerken is voor een organisaties heel belangrijk. Het lijkt zo gemakkelijk; een beetje praten met iedereen en dan maar hopen dat je tot zaken kunt komen. Echter je hebt gelezen dat netwerken veel meer inhoudt.

  Je elevator pitch op een hoger niveau

  In dit boek lees je alles over de elevator pitch en hoe je die op verschillende manieren vorm kunt geven. Handig bij het netwerken, een salesgesprek of sollicitatie. Superpraktisch en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over netwerken: