Je kunt een tekst vanuit verschillende perspectieven schrijven. Het meest voorkomende perspectief is het u- of jij perspectief. Deze tekst is bijvoorbeeld vanuit dit perspectief geschreven. In veel gevallen voldoet dit perspectief dan ook. Maar het kan, bijvoorbeeld in een commerciële tekst of webtekst, interessant zijn om een ander perspectief te gebruiken. Wij laten je zien welke perspectieven er zijn en geven we je een voorbeeld van hoe dit eruit ziet.
Interviewperspectief
In dit perspectief werk je met citaten. Deze plaats je tussen aanhalingstekens. Vaak combineer je dit met het vertellersperspectief. Bijvoorbeeld:
Bij Zaleco heb ik echt een heel goede training gevolgd. In plaats van dat de trainer ons ging vertellen hoe we het moesten doen, ontdekten we zelf de theorie met behulp van puzzelstukken. Dat was heel leuk om te doen. Doordat ik met de andere deelnemers samenwerkte, kwamen we samen tot de oplossing. Ik kan nu heel eenvoudig de theorie aan anderen uitleggen.
Vertellersperspectief
Bij het vertellersperspectief schrijf je vanuit de verteller. Dat kan op verschillende manieren: ‘u’, maar ook ‘ik’ of ‘wij’ of ‘meneer de Vries’. Het ziet er dan als volgt uit:
U wilt natuurlijk de beste training volgen die er is. Daarom is het belangrijk dat u wetenschappelijk bewezen leermethoden volgt. Alleen op deze manier weet u dat u echt iets leert, zonder tijd te verliezen aan oefeningen of theorieën die niets bijdragen aan uw leerproces. En bij Zaleco krijgt u trainingen die daarop gebaseerd zijn.
Redactioneel perspectief
In dit perspectief gebruik je geen persoonsvormen als ‘ik’, ‘u’ en ‘wij’. Je geeft objectief de informatie, zoals je dat terugziet in nieuwsartikelen. Bijvoorbeeld:
In metastudies doen wetenschappers onderzoek naar de effectiviteit van verschillende leermethoden. Oefeningen en theorieën die die niet effectief zijn, worden daarmee ontmaskerd. Daarom is het belangrijk om trainingen te volgen die methoden gebruiken die wetenschappelijk getoetst zijn, zoals bijvoorbeeld bij Zaleco.
Bronnenperspectief
Tot slot is er nog het bronnenperspectief. De voorgaande perspectieven werden steeds afstandelijker. Het bronnenperspectief is nog afstandelijker dan het redactionele perspectief. Daarbij noem je de bron van je informatie en zet je de feiten op een rijtje. Bijvoorbeeld:
Ruth Colvin Clark heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van trainingsmethoden door middel van metastudies. Daaruit blijkt dat actief leren essentieel is voor het leerproces, maar onder de voorwaarde dat het de psychologische betrokkenheid niet ondermijnt.
Zorg voor een duidelijke structuur
Niet iedereen leest en begrijpt je e-mails altijd even goed. Dat komt omdat mensen tegenwoordig teksten scannen in plaats van ze te lezen. Door op dit gedrag in te spelen, zorg je ervoor dat je e-mails wel goed gelezen en begrepen worden. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat het je minder tijd kost? En … lees verder
Schrijf zakelijke e-mails die gelezen worden
Schrijf je in voor de online training Klantgerichte e-mails schrijven. Je leert daarin hoe je heldere en goed gestructureerde zakelijke e-mails schrijft. De training is praktijkgericht en bevat veel tips.