Ga naar de inhoud

Verkooptechniek: De middenvariant

  Middenvariant

  De middenvariant: een slimme verkooptool

  Gemiddelde leestijd: 2 minuten

  Middenvariant

  Regelmatig krijgen wij de vraag hoe je het beste je de prijs in een offerte presenteert. Daar is natuurlijk geen standaard antwoord op te geven, want het hangt van de situatie af. De hieronder beschreven methode kan in verschillende situaties toegepast worden. Eén opmerking vooraf: wanneer wij ‘product’ schrijven, kan je daarvoor ook ‘dienst’ in de plaats lezen.

  De klant een handje helpen

  Verkoop je producten waarvan je merkt dat klanten het moeilijk vinden om in te schatten wat de waarde ervan is, dan kun je de klant een handje helpen. Je begint met het topproduct uit jouw assortiment. Als het om een machine gaat, dan bied je de duurste machine met alle opties aan. Dit is het absolute topmodel uit jouw assortiment.

  Als tweede alternatief bied je de machine aan, zonder de opties. Dat is dan het instapmodel en dus het goedkoopste product uit jouw assortiment.

  Tot slot bied je als derde optie een middenvariant aan. Dit is de machine die de klant hoogstwaarschijnlijk wil kopen. Als je dit zo in je offerte verwerkt, zul je merken dat klanten vaak voor deze optie kiezen.

  Hoe het werkt

  Waarom werkt deze methode? Ten eerste heeft de klant referentiepunten nodig. Als je nog nooit pensioenadvies hebt gevraagd, dan is het moeilijk in te schatten wat dat kost.

  Door de klant de prijs van het duurste en het goedkoopste advies te geven, krijgt de klant een boven- en ondergrens. Tussen die twee grenzen beweegt de prijs. Daarnaast kiezen mensen vaak niet voor extremen. Men wil vaak niet het duurste kopen en ook niet het goedkoopste, dus koopt men iets er tussenin.

  Marketing

  Daarom is het vanuit marketingoogpunt belangrijk een topproduct in je assortiment op te nemen. Deze verkoop je waarschijnlijk niet vaak, maar dit product zorgt er wel voor dat de andere producten gemakkelijker verkocht worden. En om dezelfde reden is het verstandig een heel goedkoop product in je productengamma op te nemen.

  Doe de juiste dingen op de juiste manier

  Veel prospects en klanten houden er niet van als ze gepusht worden om iets te kopen. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is helemaal niet zo moeilijk om iets te verkopen. Het gaat erom dat je weet wat je moet doen en hoe je dat doet … lees verder

  E-boek sales voor professionals

  Sales voor professionals

  Dit is het ultieme en meest complete boek over sales. In het boek ontdek je de geheimen van het voeren van een succesvol salesgesprek. Superpraktisch en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over sales: