Ga naar de inhoud

ANNA: Altijd navragen, niet aannemen

    Gemiddelde leestijd: 2 minuten | 12 mei 2025 | Auteur: René van der Zaag
    ANNA: altijd navragen, niet aannemen

    Onze hersenen doen de hele dag allerlei aannames. We mogen gelukkig zijn dat ze dat doen. Zouden onze hersenen dat namelijk niet doen, dan zouden we geen leven hebben. Meestal is het handig dat je brein dat doet, maar soms zit het je ook in de weg. Vooral bij het luisteren kan dat het geval zijn. Dus daarom kun je beter ANNA inzetten: altijd navragen, niet aannemen.

    Je hersenen gaan uit van wat het meeste voorkomt

    Stel je rijdt in het verkeer. De persoon die voor je rijdt, geeft links richting aan. Wat denken je hersenen dan? Juist, die gaat naar links. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. De persoon kan ook rechtdoor gaan, naar rechts gaan of bovenop de rem gaan staan.

    Je hersenen gaan uit van datgene dat het meeste voorkomt. Dat is niet alleen visueel, maar ook auditief. Dus als iemand het heeft over een groene auto, waar denk je dan aan? Denk je dan aan een auto met een groene kleur of aan een milieuvriendelijke auto?

    ANNA: Altijd navragen, niet aannemen

    Het is handig dat onze hersenen aannames doen, maar aan de andere kant is het ook gevaarlijk. Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder aannames doet? Het beste dat je kunt doen is vragen stellen. Er zijn twee soorten vragen: open vragen en gesloten vragen.

    Bij een gesloten vraag, vraag je om bevestiging. Je vraagt om bevestiging van je aanname. “Ben je op de fiets naar je werk gekomen?” Je aanname is dan dat de ander de fiets pakt om naar het werk te gaan.

    Het is beter om een open vraag te stellen. Met een open vraag krijg je informatie. “Hoe ben je naar je werk gekomen?”

    Dus hoor je iemand iets zeggen, bedenk dan dat jij de wereld door jouw bril ziet. Dat jouw aanname wel eens niet zou kunnen kloppen. In dat geval is het verstandig om door te vragen met een open vraag.

    e-boek wat ik bedoel te zeggen

    Wat ik bedoel te zeggen…

    Hét boek over helder en overtuigend communiceren

    Of je nu een belangrijk gesprek voert, een presentatie geeft of een lastige boodschap overbrengt, effectieve communicatie maakt het verschil. Met praktische tips en slimme technieken leer je hoe je je boodschap krachtig overbrengt en misverstanden voorkomt. Communiceer met impact en zorg dat jouw woorden écht aankomen!

    Nog meer artikelen over communicatie: