
We leven in een tijd waarin alles terug te vinden is op internet en sociale media. Overal laat je online sporen achter. Misschien heb je jezelf wel eens gegoogeld en ben je geschrokken wat er allemaal over je te vinden is.
Daarnaast is de assertiviteit van mensen ten opzichte van medewerkers aan de telefoon toegenomen. Met dit in het achterhoofd is het dan ook de vraag of het verstandig is om je naam te zeggen aan de telefoon. In dit artikel duiken dieper in op deze vraag en bekijken we hoe je hiermee om kunt gaan.
Je naam Wel of niet zeggen?
Volgens de telefoonetiquette stel je jezelf netjes voor bij het aannemen van de telefoon. Vaak noem je daarbij je voor- en achternaam. Maar het feit dat je dan je hele naam noemt, kan een probleem opleveren. Stel dat iemand niet tevreden is met hoe je deze persoon hebt geholpen, dan kan deze persoon je gaan googelen en nare dingen gaan doen.
Wat je in dat geval kunt doen, is alleen je voornaam noemen. Vroeger was het gebruikelijk dat je je voor- en achternaam noemde. Tegenwoordig is het acceptabel om alleen je voornaam te noemen. Voor de meeste personen is dat afdoende.
“Goede…, [naam organisatie], u spreekt met [voornaam]. Wat kan ik voor u doen?”
Toch kan het voorkomen dat je op basis van je voornaam en de naam van je organisatie googlebaar bent. In dat geval kun je kiezen voor twee mogelijkheden. Ten eerste kun je helemaal geen voornaam noemen:
“Goede…, [naam organisatie] [evt. naam afdeling]. Wat kan ik voor u doen?”
Ten tweede kun je er ook voor kiezen dat je een nepnaam gebruikt. Dan spreek je binnen de organisatie af dat iedereem een nepnaam gebruiken:
“Goede…, [naam organisatie], u spreekt met Anne de Vries. Wat kan ik voor u doen?”
TIP
Stel je noemt je naam niet meer of je gebruikt een nepnaam en je verstuurt een e-mail, zorg er dan voor dat je met je nepnaam of geen naam ondertekent. Pas dan ook je e-mailadres aan of gebruik een afdelings-e-mailadres.
Jezelf verwijderen van social media
Een andere – drastische – mogelijkheid is dat je jezelf verwijdert van alle sociale media-accounts die je hebt. Of je zorgt ervoor dat je profiel niet publiek zichtbaar is (bij sommige sociale media is dat namelijk mogelijk) Dan ben je ook minder makkelijk googlebaar. Het zal alleen wel een tijd duren voordat je niet meer zichtbaar bent op internet.
Telefoonvaardigheden
Als klanten, patiënten, cliënten, burgers of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

Moment, ik verbind u door
Hét praktische handboek voor professioneel telefoneren
Of je nu werkt in een receptie, klantenservice of sales, dit boek geeft je direct toepasbare tips en strategieën om elk telefoongesprek klantvriendelijk, efficiënt en doeltreffend te laten verlopen. Van eerste indruk tot gespreksafsluiting – maak van elk telefoontje een succes!