Ga naar de inhoud

Zo voorkom je dat je te snel praat

    Gemiddelde leestijd: 2 minuten | 17 maart 2025 | Auteur: René van der Zaag
    Te snel praten aan de telefoon

    Weet je van jezelf dat je te snel praat? Weet je dat anderen daardoor moeite hebben om je te volgen? Als je (te) snel praat voor de ander, dan levert dat problemen op. Wij vertellen je wat je het beste kunt doen om niet te snel te praten aan de telefoon.

    Liplezen

    Wat is een snelle prater? Een langzame spreker haalt zo’n 100 woorden per minuut. Een snelle prater haal tussen de 130 en 160 woorden per minuut.

    Als je met iemand telefoneert, dan hoor je alleen de stem van de ander en de woorden die de ander gebruikt. Aan de telefoon kun je de ander niet zien. Je ziet de mond van de ander niet. Je kunt niet liplezen. Dat zorgt ervoor dat de communicatie lastiger verloopt, want het visuele aspect ontbreekt.

    Vooral als iemand snel praat, kan de ander de mond van de snelprater aan de telefoon niet zien. Dat zorgt ervoor dat snel praten een groter probleem is aan de telefoon, dan in een face-to-face gesprek.

    Niet langzamer praten

    Als je snel praat en je weet dat van jezelf en je weet dat anderen dat lastig vinden, dan is je eerste gedachte dat je langzamer zou moeten praten. Maar langzamer praten is moeilijk. Als je eraan denkt, dan lukt het bij de eerste zin, maar al snel ga je sneller praten. Praten met de rem erop lukt dus niet.

    Pauzes

    Langzamer praten helpt dus niet. Maar wat dan? Wat je beter kunt doen, is meer pauzes in je verhaal inbouwen. Door af en toe een pauze in te lassen, krijgt de ander de gelegenheid om je verhaal te verwerken. Zo’n pauze hoeft geen secondes te duren. Een halve seconde is al genoeg.

    Meer autoriteit

    Als je meer pauzes inbouwt, komt je verhaal meteen ook rustiger over. Je krijgt daardoor ook meer autoriteit. Als je snel praat, lijkt het alsof je haast hebt. Je maakt jezelf daardoor kleiner ten opzichte van de ander. Terwijl als je meer pauzes inlast, neem je meer ruimte in. Je steelt als het ware de tijd van de ander en daardoor straal je meer autoriteit uit.

    Pauzes inbouwen is veel gemakkelijker dan langzamer praten. Daarom kun je dat beter doen als je weet dat je (te) snel praat. Het zorgt er ook nog eens voor dat je meer autoriteit uitstraalt.

    Telefoonvaardigheden

    Als klanten, patiënten, cliënten, burgers of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

    Moment, ik verbind u door

    Hét praktische handboek voor professioneel telefoneren

    Of je nu werkt in een receptie, klantenservice of sales, dit boek geeft je direct toepasbare tips en strategieën om elk telefoongesprek klantvriendelijk, efficiënt en doeltreffend te laten verlopen. Van eerste indruk tot gespreksafsluiting – maak van elk telefoontje een succes!

    Nog meer artikelen over telefoneren: