Ga naar de inhoud

Een bericht achterlaten op de voicemail

    Gemiddelde leestijd: 2 minuten

    Je kent het wel. Je belt naar het mobiele nummer van iemand. Je hoort de telefoon een aantal keren overgaan. Hoe langer het duurt, des te meer je het gevoel bekruipt dat de persoon die je wilt spreken zijn telefoon niet opneemt. Je vermoeden wordt bevestigd als de telefoon overspringt op voicemail.

    Wat doe je dan? Verbreek je de verbinding of spreek je een boodschap in? De meeste mensen verbreken de verbinding. Een bericht achterlaten op de voicemail vinden veel mensen lastig. Want hoe kun je het beste een bericht achterlaten op de voicemail? Daar geven we graag antwoord op.

    Aanleiding

    Je belt omdat er een aanleiding is om iemand te bellen. Je belt niet zomaar, maar je wilt iets van de persoon die je belt: je hebt een vraag of je belt om informatie met de ander te delen. Als het goed is heb je daar van tevoren over nagedacht. Dus dat is dan ook wat je gaat gebruiken in het voicemailbericht dat je achterlaat.

    Niet te lang

    Als je een voicemail inspreekt, denk dan ook aan de ontvanger van de voicemail. Deze luistert op een gegeven moment zijn voicemail af. Het is dan prettig als het bericht dat je achterlaat niet te lang is. Wees dus beknopt in wat je inspreekt.

    Bericht achterlaten op de voicemail met BADA

    Veel mensen vinden het ongemakkelijk om een voicemail in te spreken. Ze doen dan ook maar wat. Om de ongemakkelijke situatie gemakkelijker te maken, gebruik je het beste een ezelsbruggetje daarvoor: BADA – Begroeting, Aanleiding, Doel en Afsluiting:

    • Begroeting – begin met een groet en de naam van de contactpersoon: “Goede…, Jantine.”
    • Aanleiding – vertel kort en beknopt waarom je belt: “Ik bel je omdat ik een vraag heb over de zaak Bergman.”
    • Doel – vertel kort en beknopt wat je van de ander verwacht – “Zou je me willen terugbellen op 06-12345678.” Als je een telefoonnummer doorgeeft, dan spreek je deze langzaam uit en herhaal je deze nog een keer: “Ik herhaal: 06-12345678.”
    • Afsluiting – sluit het voicemailbericht af met een vriendelijke groet en de woorden “Einde bericht”.

    Raak niet in paniek als je een voicemail krijgt. Haal diep adem, denk aan BADA en neem de tijd om de voicemail in te spreken.

    Telefoonvaardigheden

    Als klanten, patiënten, cliënten of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

    Moment, ik verbind u door

    Lees alles over telefoneren. Over hoe je omgaat met inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Maar ook of een wachtmuziekje handig is of niet, hoe je ‘nee’ zegt op een vriendelijke manier, etc. Een superpraktisch boek en boordevol tips.

    Nog meer artikelen over telefoneren: