Ga naar de inhoud

Omgaan met slechthorenden aan de telefoon

  Omgaan met slechthorenden aan de telefoon: zo doe je dat

  Gemiddelde leestijd: 3 minuten

  Met een vergrijzende bevolking neemt ook het aantal slechthorenden toe. En als je slechter gaat horen, dan is telefoneren steeds problematischer. Het slechte gehoor maakt de slechthorende onzeker.

  Maar ook voor goedhorenden is telefoneren met slechthorenden vaak problematisch. Het voelt ongemakkelijk, omdat je voortdurend in de onzekerheid zit of de ander je wel verstaat.

  Werk je aan de telefoon en heb je regelmatig met slechthorende bellers te maken, dan hebben wij wat tips voor je in hoe je moet omgaan met slechthorenden aan de telefoon.

  Telefoon en gehoorapparaat: geen fijne combi

  Een telefoon geeft niet natuurgetrouw het geluid door. Een normale telefoon geeft alleen de middenfrequenties van 500 tot 2.500 à 3.000 Hz door. De lage en hoge tonen ontbreken.

  Een gehoorapparaat geeft ook niet natuurgetrouw het geluid door. Het hangt van het apparaat en de instelling af welke frequenties worden versterkt. Je kunt je voorstellen dat op deze manier een telefoon en een gehoorapparaat geen fijne combinatie vormen.

  Twee groepen slechthorenden

  Het is belangrijk je van tevoren te realiseren dat er twee groepen slechthorenden zijn: de licht slechthorenden en de zwaar slechthorenden.

  De licht slechthorende kan de middenfrequenties nog wel aardig horen, op voorwaarde dat ze hard genoeg zijn. Deze groep zal nog regelmatig de telefoon pakken.

  Een zwaar slechthorende hoort de middenfrequenties niet goed genoeg om een gesprek te kunnen voeren. Een zwaar slechthorende weet dat telefoneren niet meer gaat en zal de voorkeur geven aan e-mail, chat of Whatsapp.

  Hard praten helpt niet

  Als goedhorende is het onze natuurlijke reactie om harder te gaan praten tegen een slechthorende. Dat is niet handig. Licht slechthorenden hebben namelijk een gehoorapparaat. Het doel van een gehoorapparaat is om het geluid te versterken. Als je dus harder gaat praten, wordt dit geluid versterkt door het gehoorapparaat. Daardoor worden geluiden alleen maar meer vervormd en onverstaanbaar. Tip één is dus: ga niet harder praten, maar praat op je normale volume.

  Daarnaast is het van belang om geluiden op de achtergrond te vermijden. Als je op een drukke afdeling werkt, ga dan op een plek zitten zonder achtergrondgeluid.

  Rustig, duidelijk en kort

  Vervolgens praat je wat rustiger dan normaal en je spreekt je zinnen duidelijk uit. Rustig betekent dat je wat langzamer praat. Dus niet de helft langzamer, maar een klein beetje langzamer.

  Duidelijk spreken betekent dat je goed articuleert. Je spreekt voor in de mond en je spreekt ABN zonder accent. Wat daarbij helpt, is korte zinnen gebruiken.

  Herhaal regelmatig

  Wat ook helpt, is regelmatig herhalen wat je zegt als je merkt dat de ander je niet heeft gehoord. Herhaal het liefst dezelfde zin met dezelfde woorden. En let op! Ga niet bij elke herhaling harder praten, want dat werkt niet. Stel ook geen vragen als “Kunt u mij verstaan?” of “Hebt u mij begrepen?” Dan kun je beter iets anders doen.

  Vat regelmatig samen

  Wat je dan beter kunt doen is samenvatten. Vat aan het einde van je gesprek de gemaakte afspraken of acties samen en stel een controlevraag.

  Ben je zelf slechthorend?

  Merk je dat je gehoor achteruit gaat en wil je dat controleren? Of heb je andere vragen over slechthorendheid? Dan is het verstandig om naar een audicien te gaan. Zij kunnen je perfect informeren en adviseren over welke mogelijkheden er zijn om je gehoorprobleem op te lossen.

  Telefoonvaardigheden

  Als klanten, patiënten, cliënten of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

  Moment, ik verbind u door

  Lees alles over telefoneren. Over hoe je omgaat met inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Maar ook of een wachtmuziekje handig is of niet, hoe je ‘nee’ zegt op een vriendelijke manier, etc. Een superpraktisch boek en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over telefoneren: