Ga naar de inhoud

Tips voor een gezonde stem aan de telefoon

  gezonde stem aan de telefoon

  Hoe behoud je een gezonde stem aan de telefoon?

  gezonde stem aan de telefoon

  Gemiddelde leestijd: 2 minuten

  Zit je de hele dag aan de telefoon, dan gebruik je je stem veel. Je stem is één van de belangrijkste instrumenten die je dan gebruikt. Net als een echt instrument, is regelmatig onderhoud van je stem belangrijk. Hieronder vind je een aantal tips voor een gezonde stem aan de telefoon.

  Drink water voor je stemplooien

  Je stemplooien zijn omgeven door een slijmhuid. Een goede vochtbalans is onontbeerlijk voor deze slijmhuid. Uitdroging heeft een negatieve uitwerking en kan overbelasting tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken ong. 2 liter per dag. Water zorgt ervoor dat je genoeg vocht in je lichaam hebt om dit te reguleren.

  Droge mond? Denk aan een zure citroen

  Heb je een droge mond, dan ben je geneigd om water te gebruiken om je mondholte te bevochtigen. Beter is het om dat met je eigen speeksel te doen. Beeld je in dat je in een zure citroen bijt en je zult merken dat je speekseltoevoer automatisch begint.

  Veel slijm of verkouden?

  Heb je veel slijm in je neus- en/of keelholte? Mogelijk door verkoudheid? Ga dan zoemen en ontspannen neuriën. Als het kan, doe dat dan onder een warme douche. Je zult merken dat een veelheid van slijm zal verdwijnen.

  Doe een warming-up voor je lippen en tong

  Net als bij het sporten is een warming-up voor je stem belangrijk. Dat doe je door de lippen te laten trillen (onder hoge druk laat je je adem ontsnappen terwijl je je lippen op elkaar perst – je lippen gaan dan trillen).

  Beweeg je tong heen en weer of beweeg je tong door je mond, laat het rondjes draaien. Zo warm je je tong op.

  Gapen!

  Door veel te gapen ontspan je de spieren van je strottenhoofd en activeer je je middenrif. Dat laatste komt je ademhaling ten goede.

  Rauwe keel?

  Heb je (beginnende) keelpijn? Gebruik absoluut geen mint/menthol producten! Gebruik liever Flavo Zinc of Isla-moos.

  Bedenk dat je stem ontzettend belangrijk is aan de telefoon. Als jij goed bent voor je stem, dan is je stem goed voor jou. Verzorg het met aandacht.

  Telefoonvaardigheden

  Als klanten, patiënten, cliënten of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

  Moment, ik verbind u door

  Lees alles over telefoneren. Over hoe je omgaat met inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Maar ook of een wachtmuziekje handig is of niet, hoe je ‘nee’ zegt op een vriendelijke manier, etc. Een superpraktisch boek en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over telefoneren: