Ga naar de inhoud

Motivatie verkoopteam: Jagers en boeren

  Motivatie verkoopteam

  Motivatie verkoopteam

  Gemiddelde leestijd: 2 minuten

  Motivatie verkoopteam

  Vanmorgen waren we aanwezig bij een netwerkbijeenkomst. Tijdens zo’n bijeenkomst spreek je veel verschillende mensen. Met een man raakten we aan de praat over het verkoopvak. Het ging over het telefonische acquisitie en dat dat zo moeilijk is. We hadden het over uitbesteden van deze activiteit. We hadden het daarnaast over onze mening dat dit een taak van de verkoper is. Je besteed dit niet uit, vinden wij. Vervolgens gaf onze gesprekspartner aan dat niet iedereen geschikt is voor telefonische acquisitie. Daarop kwamen wij met ons verhaal over jagers en boeren.

  Er was eens…

  Er was eens een boer. Deze had last van konijnen op zijn wortelveld. De konijnen aten al zijn wortelen op. Als hij ze zag, dan rende hij naar ze toe. Daarop vluchten de konijnen hun holletjes in. Maar ja, een boer heeft meer te doen dan de hele dag konijnen weg te jagen. Daarop besloot hij drastische maatregelen te nemen.

  Hij kocht een geweer en ging op jacht. Met heel veel tegenzin mikte en schoot hij op de konijnen. Hij raakte geen enkele konijn. De konijnen aten nog steeds vrolijk zijn wortelen op. “Ik ben goed in het kweken van wortelen, maar van jagen heb ik geen kaas gegeten”, verzuchtte de boer.

  De jager

  Op een dag hoorde een jager het verhaal van de boer. De jager bood de boer zijn diensten aan. Dagenlang lag de jager in het wortelveld. Hij schoot alle konijntjes één voor één af. Op een gegeven moment was er geen konijn meer in het veld te bekennen.

  De boer vroeg hem of hij in het wortelveld de wacht wilde houden, zodat de konijnen niet terug zouden komen. De jager wees het verzoek direct van de hand. “Een jager jaagt op konijnen, een boer cultiveert zijn wortelveld”, sprak hij wijs.

  De moraal van het verhaal

  Onder verkopers heb je ook jagers en boeren. Een jager krijgt een kik van het vinden van nieuwe klanten en het binnenhalen van opdrachten. Een boer vindt het heerlijk om relaties met klanten te onderhouden en uit te bouwen.

  Een salesmanager richt zijn verkoopteam dan ook zo in dat beide groepen vertegenwoordigd zijn en weet zijn jagers en boeren op de juiste manier te motiveren.

  Doe de juiste dingen op de juiste manier

  Veel prospects en klanten houden er niet van als ze gepusht worden om iets te kopen. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is helemaal niet zo moeilijk om iets te verkopen. Het gaat erom dat je weet wat je moet doen en hoe je dat doet … lees verder

  E-boek sales voor professionals

  Sales voor professionals

  Dit is het ultieme en meest complete boek over sales. In het boek ontdek je de geheimen van het voeren van een succesvol salesgesprek. Superpraktisch en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over sales: