Ga naar de inhoud

Marketingtip: Wie is je doelgroep?

  Doelgroep

  Wie is je doelgroep

  Gemiddelde leestijd: 2 minuten

  Doelgroep

  Als wij aan mensen vragen wat marketing is, krijgen wij vaak de volgende antwoorden: “reclame, advertenties, folders, etc.” Op onze beurt zeggen wij dan dat deze dingen slechts een deel zijn van marketing. Wat de mensen marketing noemen, heet eigenlijk marketingcommunicatie (of promotie).

  Marketing bestaat uit meer dan alleen promotie. Marketing is gebaseerd op de 4 p’s: product, prijs, plaats en promotie. Tegenwoordig zijn er nog meer p’s, maar die zijn meestal afgeleid van de originele 4 p’s. Het draait bij marketing dus niet alleen om de p van promotie.

  Meer dan de 4 p’s

  Heb je de 4 p’s goed ingevuld, dan ben je er nog niet. Naast de 4 p’s gaat het bij marketing ook om doelgroepen. Je kunt een fantastisch idee of product hebben, maar heb je er geen doelgroep voor, dan heb je geen afzetmarkt. Veel beginnende ondernemers hebben goede ideeën of producten, maar vergeten na te denken over de doelgroep. Heb je de doelgroep heel precies geformuleerd, dan is het een stuk gemakkelijker daarop je 4 p’s af te stemmen.

  Zweten en stamelen

  Zo spraken wij een ontwerper. Hij ontwierp tastbare producten, zoals buggy’s voor kinderen. Hij wilde voor zichzelf beginnen. Dus vroegen wij aan hem aan wie hij zijn diensten wilde gaan verkopen. Heel vaag zei hij: producerende bedrijven die ontwerpers nodig hebben. Dus vroegen wij hem wat voor soort bedrijven dat dan zijn. “Productiebedrijven”, zei hij.

  De term productiebedrijven is heel breed, dus vroegen wij of hij bepaalde productiebedrijven op het oog had. Hij begon te zweten en te stamelen. En zo stelden wij hem nog wat vragen. Uiteindelijk kwam hij er achter dat hij er nog niet goed over nagedacht had. En gaf hij toe dat hij nog wat werk te doen had (marktonderzoek).

  Het gekke was dat hij zijn bedrijfsnaam, logo, slogan e.d. al wel tot in detail had uitgewerkt. Maar een mooi logo, goed idee, product of dienst is geen garantie voor succes. Uiteindelijk is het je doelgroep die bepaalt of je succesvol bent. Hoe je aan nieuwe klanten komt, wordt dus bepaald door de criteria die je daarvoor opstelt.

  Doe de juiste dingen op de juiste manier

  Veel prospects en klanten houden er niet van als ze gepusht worden om iets te kopen. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is helemaal niet zo moeilijk om iets te verkopen. Het gaat erom dat je weet wat je moet doen en hoe je dat doet … lees verder

  E-boek sales voor professionals

  Sales voor professionals

  Dit is het ultieme en meest complete boek over sales. In het boek ontdek je de geheimen van het voeren van een succesvol salesgesprek. Superpraktisch en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over sales: