Ga naar de inhoud

Voordelen en nadelen van de telefoon

  voordelen en nadelen van de telefoon

  Wat zijn de voordelen en nadelen van de telefoon?

  voordelen en nadelen van de telefoon

  Gemiddelde leestijd: 2 minuten

  De telefoon bestaat inmiddels alweer meer dan honderd jaar. En ook al neemt het gebruik van de telefoon af ten koste van chat en social media, het blijft een belangrijk communicatiemiddel. Telefoneren heeft zo zijn voordelen. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Wij gaan in op de vraag: “wat zijn de voordelen en nadelen van de telefoon?” We zetten ze voor je op een rijtje.

  Nadelen telefoneren

  Het eerste nadeel van de telefoon is dat je iemand niet te spreken krijgt, hetzij omdat er niet opgenomen wordt hetzij omdat het de gebelde niet uitkomt. Het kan ook zijn dat je op een voicemail terecht komt.

  Het tweede nadeel is dat er niets zwart-op-wit staat. Je kunt er achteraf niet op terugkomen, tenzij je het telefoongesprek opneemt.

  Een ander nadeel is dat er een slechte verbinding kan zijn, waardoor het gesprek moeilijk te voeren is.

  Het kenmerk van een telefoongesprek is dat je direct kunt reageren op wat de ander zegt. Dat betekent ook dat je geen tijd hebt om na te denken of dat je je gedwongen voelt om te reageren op de ander.

  Voordelen telefoneren

  Er zijn meerdere redenen om te telefoneren. Het eerste voordeel van de telefoon is dat je direct kunt reageren op wat de ander zegt. Je hoeft niet te wachten.

  Een ander voordeel is dat je nuance aan kunt brengen in je boodschap. Dat doe je bijvoorbeeld door het gebruik van je stem.

  Daarnaast is telefoneren ook persoonlijker dan bijvoorbeeld e-mail of chat. Het creëert een band tussen mensen. Je kunt gemakkelijker een emotie overbrengen of context aangeven.

  Aan de telefoon kun je ook meerdere onderwerpen tegelijkertijd behandelen. Je kunt meerdere vragen stellen en doorvragen of nieuwe vragen stellen op de antwoorden.

  Dit zijn de voordelen en nadelen van de telefoon. Als je dit weet, maakt het voor jou makkelijker om te bepalen wanneer je de telefoon gebruikt en wanneer niet.

  Telefoonvaardigheden

  Als klanten, patiënten, cliënten of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

  Moment, ik verbind u door

  Lees alles over telefoneren. Over hoe je omgaat met inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Maar ook of een wachtmuziekje handig is of niet, hoe je ‘nee’ zegt op een vriendelijke manier, etc. Een superpraktisch boek en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over telefoneren: