Ga naar de inhoud

7 Redenen om te telefoneren

    Gemiddelde leestijd: 2 minuten
    7 redenen om te telefoneren

    Tegenwoordig gebruiken we vaak e-mail en sociale media om iets te communiceren met onze vrienden, kennissen, familie en klanten. Aan het gebruik van deze communicatiemiddelen is niets mis. Maar gebruik maken van de telefoon is vaak beter.

    De telefoon bestaat al meer dan honderd jaar en dat is niet zonder reden. Hieronder vind je zeven redenen om te telefoneren in plaats van te mailen, te appen of te chatten.

    Reden 1

    We ontvangen veel e-mails op een dag. Sommige e-mails vangen we automatisch af en verdwijnen in speciale mappen of zelfs in spamfilters. Als verzender van de e-mail weet je dus niet of je mail is aangekomen of niet. Sommige mensen bellen dan ook nog wel eens hun mailtje na: “Heb je mijn e-mail ontvangen?” Waarom dan niet meteen de telefoon gepakt?

    Reden 2

    E-mailverkeer of verkeer via sociale media verloopt vaak langzamer dan telefonisch verkeer. Immers als je iemand telefonisch spreekt, kun je meteen reageren op wat de ander zegt. We horen je denken: “Een telefoon is ook opdringerig, bij sociale media kun je zelf beslissen wanneer je reageert.” Dat is zeker zo, maar je bent niet verplicht om je telefoon op te nemen.

    Reden 3

    Als het om het ‘koud’ benaderen van suspects gaat, mag je geen e-mail gebruiken. Je mag een suspect of prospect alleen per brief of telefonisch benaderen. Vind je een koude benadering eng, stuur dan eerst een brief en volg deze vervolgens telefonisch op. Doe dat vooral, want een brief sturen zonder telefonische opvolging levert een veel lagere respons op.

    Reden 4

    De telefoon is de op twee na effectiefste manier om met je klant in contact te komen en te blijven. De meest effectieve is de persoonlijke ontmoeting en daarna videobellen..

    Reden 5

    Als je een mail stuurt, ziet of hoort de ontvanger je niet. De ontvanger krijgt geen informatie over hoe je iets bedoelt. Veel miscommunicatie ontstaat, doordat mailtjes verkeerd worden begrepen. Via de telefoon geef je door middel van je stem een nuance mee aan het bericht dat je overdraagt.

    Reden 6

    Je kunt gaan zitten wachten tot klanten naar je toekomen. Of zitten wachten tot klanten op je advertentie reageren in Google of in de krant. Dat is een reactieve benadering. Wil je met je onderneming vooruitkomen, dan pak je de telefoon en ga je actief suspects, prospects en klanten benaderen. Er komt altijd wel iets uit.

    Reden 7

    Veel mensen hebben telefoonangst. Deze angst is onterecht, want de meeste mensen reageren normaal op een telefoongesprek. En mocht je iemand treffen die vervelend reageert, dan ligt dat niet aan jou. Dan ligt het aan de ander. Want misschien is die persoon met het verkeerde been uit bed gestapt.

    Helpt deze laatste tip je niet? De training klantgericht telefoneren helpt je in het verminderen van je telefoonangst.

    Telefoonvaardigheden

    Als klanten, patiënten, cliënten of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

    Moment, ik verbind u door

    Lees alles over telefoneren. Over hoe je omgaat met inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Maar ook of een wachtmuziekje handig is of niet, hoe je ‘nee’ zegt op een vriendelijke manier, etc. Een superpraktisch boek en boordevol tips.

    Nog meer artikelen over telefoneren: