Ga naar de inhoud
Home » Artikelen » Namen onthouden tips

Namen onthouden tips

    Namen onthouden tips

    Gemiddelde leestijd: 3 minuten

    Namen onthouden tips

    Aan het begin van het jaar staan er weer verschillende nieuwjaarsrecepties op de agenda. Zo’n receptie is een prima gelegenheid om te netwerken. Iedereen herkent waarschijnlijk wel dat het lastig is om de namen van al die mensen die je ontmoet te onthouden. Toch kan dat. Wij geven je een aantal tips die je daarbij helpen.

    1. Echt willen

    De eerste voorwaarde om namen te kunnen onthouden is dat je het echt moet willen. Verplicht jezelf dat je moeite doet om namen te onthouden.

    Als trainer is het ook belangrijk om namen te onthouden, want je kunt het niet maken dat je tijdens een training niet weet hoe iemand heet. Natuurlijk kunnen we naambordjes gebruiken, maar tijdens een oefening is het toch wel handig als je de namen van de deelnemers uit je hoofd kent. Dus verplichten we onszelf de namen van de deelnemers te onthouden.

    2. Geef aandacht

    Oké, de mindset is dus ‘ik wil de namen onthouden’. Daarna zorg je er bij het voorstellen voor dat je de tijd neemt. Stel jezelf voor en luister goed naar wat de ander zegt. Versta je het niet goed, vraag dan of die persoon zijn/haar naam wil herhalen. Kijk bij voorstellen de ander goed aan, kijk naar de ogen. Kortom raffel het voorstellen niet af, maar neem er de tijd voor.

    3. Herhaal de naam

    Herhaal bij het voorstellen de naam van je gesprekspartner(s). Ook als je vervolgens in gesprek gaat, noem dan even de naam van de persoon tot wie je je richt.

    4. Concentreer je op de voor- of achternaam

    Neem jezelf van tevoren voor dat je alleen de voor- of achternaam van je gesprekspartners onthoudt. Zo is het in Nederland gebruikelijk iemand bij de voornaam aan te spreken. Onthoud dan ook alleen de voornaam. In Duitsland is het gebruikelijker iemand bij de achternaam aan te spreken. Onthoud in dat geval alleen de achternaam. Zodra je het onthouden van alleen een voor- of achternaam onder de knie hebt, train je jezelf de hele naam te onthouden.

    5. Leg verbanden

    Zodra iemand zich voorstelt, probeer dan meteen een verband te leggen. Dat doe je op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te allitereren. Stel dat iemand Bart heet en hij heeft rode wangen. Maak dan een associatie door B uit de voornaam Bart te laten beginnen met de B uit blozend; dus blozende Bart. Een vrolijke Jochem wordt joviale Jochem, etc.

    Je kunt ook associëren doordat iemand bijvoorbeeld heel veel op een bekende van jezelf lijkt. Dus als een Jolanda heel erg op een Jolanda lijkt die jij kent, dan is het verband snel gelegd.

    Kortom probeer een beeld te koppelen aan een woord. Zodra je dat doet, ben je beter in staat iets te onthouden.

    6. Oefenen, oefenen, oefenen

    Je merkt dat het in het begin lastig is om namen te onthouden. Maar je kunt je geheugen trainen als een spier. Dat doe je door regelmatig te oefenen, net zoals bij een echte spier.

    Goed namen onthouden is onderdeel van professioneel zakelijk netwerken. Namen onthouden kan iedereen, als je het maar wilt, goed luistert, het aandacht geeft, ezelsbruggetjes gebruikt en erin blijft oefenen.

    Je elevator pitch op een hoger niveau

    In dit boek lees je alles over de elevator pitch en hoe je die op verschillende manieren vorm kunt geven. Handig bij het netwerken, een salesgesprek of sollicitatie. Superpraktisch en boordevol tips.

    Nog meer artikelen over netwerken: