Ga naar de inhoud

Schaarste gebruiken als verkooptechniek

    Schaarste

    Gemiddelde leestijd: 2 minuten

    Schaarste

    Met beroepsmatige interesse volgden wij hoe Apple de iPad en iPhone in de markt zette. Ze maken handig gebruik van verschillende verkooptechnieken. De meest dominante techniek is die van “Maak iets schaars”. Dankzij deze techniek slaagt Apple erin dat mensen in bosjes naar de winkel rennen voor hun nieuwste producten. Hoe werkt het?

    Beperkte introductie

    Wat Apple heel goed doet is een hype creëren rondom een nieuw product. Dat begint met geruchten. Zo ging het gerucht dat Apple een nieuw soort telefoon zou introduceren. Apple is innovatief en ze zijn erg goed in het geheim houden van nieuwe vindingen. Voorafgaand aan de formele introductie gaan er dan ook volop geruchten op internet wat het nieuwe product zal zijn. Hierdoor zijn de verwachtingen hoog gespannen.

    Tijdens de introductie meldt Apple dat het nieuwe product alleen in een beperkt aantal landen verkocht zal worden. Daarna wordt het geografische gebied langzaamaan uitgebreid. Naast dat het waarschijnlijk logistiek heel moeilijk is om in alle landen tegelijkertijd het product te introduceren, is dit een verkooptechniek van Apple. Ze creëren schaarste door het eerst in een aantal landen te introduceren. Er vliegen dan mensen vanuit Nederland speciaal naar de VS om bijvoorbeeld een iPhone te pakken te krijgen.

    De kunst verder doorgevoerd

    Apple heeft het creëren van schaarste tot ware kunst verheven. Zo was de iPhone eerst alleen in de VS te koop. En dat ging in eerste instantie op voorinschrijving. Dit had tot gevolg dat mensen in de rij lagen om het product te bemachtigen. Zelfs het journaal besteedde hier aandacht aan.

    Zodra er een zweem van schaarste rondom een product hangt, willen mensen het juist hebben. Met schaarse producten onderscheiden ze zich van de massa: “Kijk, ik heb een Apple iPhone” of “Kijk, ik rij in een Ferrari”. Door de zweem van schaarste, kan Apple ook meer geld voor zijn producten vragen en maken ze daardoor ook heel veel winst. in het derde kwartaal 2010 boekten ze een omzet van 7,54 miljard euro en een winst van 2,52 miljard euro (een winst van 33%!).

    Veelgebruikte techniek

    Iets schaars maken is een geliefde verkooptechniek. In menig (web)winkel wordt de koper onder druk gezet doordat de verkoper vertelt dat dit “het laatste exemplaar is”. Of ze zeggen dat de aanbieding alleen vandaag geldig is.

    Dit wordt niet alleen in de verkoop aan consumenten gebruikt, maar ook in de B-to-B verkoop. Zo kan een fabrikant tegen een koper zeggen dat ze nu moeten bestellen, omdat er nu nog ruimte is in de planning. Bestelt men later, dan kan de planning vol zitten en de levertijd opschuiven. Een ander krachtig psychologisch principe is wederkerigheid.

    Doe de juiste dingen op de juiste manier

    Veel prospects en klanten houden er niet van als ze gepusht worden om iets te kopen. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is helemaal niet zo moeilijk om iets te verkopen. Het gaat erom dat je weet wat je moet doen en hoe je dat doet … lees verder

    E-boek sales voor professionals

    Sales voor professionals

    Dit is het ultieme en meest complete boek over sales. In het boek ontdek je de geheimen van het voeren van een succesvol salesgesprek. Superpraktisch en boordevol tips.

    Nog meer artikelen over sales: