Iemand aanspreken op zijn gedrag of op iets wat je hindert is erg moeilijk. Het klinkt al snel als een beschuldiging.
Wil je dat voorkomen?
Dan helpt het als je je boodschap verpakt in een zogenaamde ‘ik-boodschap’. Daarin vertel je wat jij wilt zonder aanvallend over te komen. Je formuleert je zinnen zoveel mogelijk vanuit je eigen perspectief.
Een voorbeeld
Hoe het werkt, kunnen we je het beste laten zien aan de hand van een voorbeeld. Hieronder staan twee manieren van aanspreken. Welke van de twee is minder aanvallend?
- “Je bent nu alweer te laat. Waarom kun je niet, net als de anderen, gewoon op tijd op je werk komen?”
- “Ik vind het belangrijk dat iedereen op tijd op het werk komt. Ik vind het oneerlijk als de één altijd op tijd komt en de ander regelmatig niet. Daarom stel ik het op prijs als je voortaan op tijd op je werk verschijnt.”
Reacties
Beeld je in dat je zo wordt aangesproken. Hoe zou je reageren op de eerste manier?
“Ja, mijn zoontje lag vanmorgen te huilen. Die kan ik toch moeilijk laten liggen? Ik blijf vanmiddag wel wat langer. Dan heb ik die paar minuten meteen gecompenseerd. Wat een gezeur!”
Hoe zou je op de tweede manier reageren?
“Ja, dat snap ik. Maar mijn zoontje lag te huilen en die wilde ik niet zo laten liggen.”
Op de eerste opmerking volgt een boze reactie op de tweede manier volgt een vriendelijke reactie. Wat win je met de tweede manier?
Het gevolg van een ‘ik boodschap’
Zodra iemand emotioneel reageert, is het lastig daar een normaal gesprek mee te voeren. Er ontstaat waarschijnlijk een discussie, waarbij beide partijen de hakken in het zand zetten.
Op de tweede manier volgt een vriendelijk reactie, zonder emotie. Dit zorgt ervoor dat je op een rationele manier met elkaar blijft praten. Waarschijnlijk komt er een oplossing die voor beide partijen bevredigend is.
Waarom werkt de ik boodschap?
Met een ik boodschap houd je de mededeling dicht bij jezelf. De ander kan daar niet al te veel tegenin brengen. De ik boodschap brengt beter over wat je wilt bereiken en gaat minder in op de ergernis of belemmering die jij ervaart. Je geeft de ander en jezelf de ruimte. Uiteindelijk wil je dat de situatie opgelost wordt. Dat bereik je niet als de ander meteen de hakken in het zand zet.
Heb jij wel eens meegemaakt dat iemand op de verkeerde manier je aansprak op je gedrag? Of heb je als leidinggevende wel eens iemand op de verkeerde manier ergens op aangesproken? Wat gebeurde er toen?
Wat ik bedoel te zeggen…
In dit boek vind je uitleg over de belangrijkste communicatievaardigheden die je nodig hebt om klanten de ultieme klantervaring te geven. Superpraktisch en boordevol tips.