Ga naar de inhoud

De 6 effectieve reflectievragenmethode

    Gemiddelde leestijd: 3 minuten | 14 april 2025 | Auteur: René van der Zaag
    De 6 effectieve reflectievragenmethode

    De vaardigheid van goede vragen stellen zorgt ervoor dat mensen gaan nadenken. En als je mensen laat nadenken, kun je ze ook inzicht meegeven. Je kunt iemand dan inzicht geven in bijvoorbeeld eigen handelen. Dat is een handige vaardigheid voor een leidinggevende, vooral in je rol als coach. De zes effectieve reflectievragenmethode is het perfecte middel om iemand inzicht te geven in eigen handelen en daar iets uit te leren. Wij leggen je uit hoe deze methode werkt.

    Wat je vooraf moet weten

    De methode bestaat uit zes simpele, maar zeer doeltreffende vragen. Het is belangrijk dat je ze in de volgorde stelt zoals hieronder vermeld. Stel tussendoor wel vervolgvragen op vage antwoorden, zoals: Kun je het iets concreter maken? Wat bedoel je daar precies mee? Kun je een voorbeeld geven?

    Ook door het samenvatten van antwoorden of het benoemen van emoties (reflecteren) nodig je de ander uit meer te vertellen. Laten we gaan kijken welke zes vragen je stelt. We beginnen bij de eerste vraag.

    1. Wat wilde je bereiken?

    Deze vraag lijkt simpel. maar de vraag is meestal eenvoudiger dan het antwoord. Vaak heeft de gecoachte het doel niet helemaal scherp voor ogen.

    2. Hoe weet je of dat gelukt is?

    Deze vraag helpt het de gecoachte expliciet te maken wanneer hij succes heeft of niet. Het is voor toekomstige situaties handig om te weten welke criteria de gecoachte zelf hanteert om een situatie als wel/niet succesvol te bestempelen.

    3. Welke verklaring heb je voor je succes/falen?

    Deze vraag is een beter alternatief voor de waarom vraag die vaak wordt gesteld, maar die door de meeste mensen moeilijk beantwoord kan worden. Het leren zien van de oorzaak van een situatie is een begin om in de toekomst eerder te zien wat de consequenties van bepaald gedrag zijn.

    4. Wat ging er goed?

    Bij lastige situaties denkt de gecoachte meestal niet aan de dingen waar ze trots op waren. Toch zijn er in iedere situatie wel dingen gebeurd waar de gecoachte tevreden over is. Het werken aan zwakke punten is vaak lastig. Het is veel makkelijker om het te hebben over wat er goed ging. Vraag welk gedrag zij vast willen houden en laat dit concreet maken.

    5. Wat doe je de volgende keer anders?

    Dit is een vraag naar verbeterpunten, maar dan positief geformuleerd. Het benoemen van ontwikkelpunten is vooral interessant als deze gekoppeld worden aan de toekomst. Deze vraag helpt te benoemen wat het is dat de gecoachte wil doen om een volgende keer een beter resultaat te behalen.

    6. Wat heb je geleerd over je eigen denken/leren?

    De meest krachtige leerervaring is die op het niveau van het eigen denken. Als je weet hoe je denkt en hoe je leert, kun je uit toekomstige situaties meer halen. Vaak vindt de gecoachte dit een lastige vraag, maar dat hoeft je niet tegen te houden hem te stellen. Een volgende keer zal het voor de gecoachte al weer makkelijker zijn om antwoord te geven.

    e-boek wat ik bedoel te zeggen

    Wat ik bedoel te zeggen…

    Hét boek over helder en overtuigend communiceren

    Of je nu een belangrijk gesprek voert, een presentatie geeft of een lastige boodschap overbrengt, effectieve communicatie maakt het verschil. Met praktische tips en slimme technieken leer je hoe je je boodschap krachtig overbrengt en misverstanden voorkomt. Communiceer met impact en zorg dat jouw woorden écht aankomen!

    Nog meer artikelen over communicatie: