Ga naar de inhoud

Persoonsgegevens aan de telefoon

  persoonsgegevens aan de telefoon

  Welke persoonsgegevens mag je wel / niet delen aan de telefoon?

  persoonsgegevens aan de telefoon

  Gemiddelde leestijd: 2 minuten

  “Dhr. de Jong is twee weken met vakantie.”, “Mevr. de Vries is ziek.”, mag je dit soort informatie zomaar vertellen aan een klant of leverancier aan de telefoon?

  Als het gaat over hoe je omgaat met privacygegevens aan de telefoon, is het belangrijk om de principes van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te volgen. Denk daarbij aan de volgende richtlijnen om de privacy van gegevens te waarborgen.

  Alleen noodzakelijke informatie

  Volgens de AVG mag je alleen de persoonsgegevens vragen die nodig zijn om het probleem of de vraag van de persoon te begrijpen en te behandelen. Beperk het verzamelen van persoonsgegevens dan ook tot hetgeen wat relevant is voor het gesprek. Kortom, vraag niet meer dan nodig is.

  Beveilig je informatie

  Een andere voorwaarde is dat de gegevens niet zomaar op straat mogen belanden. Zorg er dan ook voor dat de telefoonverbinding veilig is. Dat er geen ongeoorloofde toegang tot het gesprek mogelijk is. Als je vertrouwelijke gegevens moet delen, zorg dan dat je dit op een veilige manier doet. Heel concreet houdt dit in dat je ervoor zorgt dat je gesprekken in een omgeving voert waar anderen de informatie niet kunnen horen.

  Aan de telefoon herhaal je vaak persoonsgegevens, zodat je zeker weet dat je ze juist noteert. Denk aan adressen, telefoonnummers, BSN-nummers en e-mailadressen. Zorg ervoor dat onbevoegde personen niet kunnen meeluisteren. Dus herhaal deze gegevens niet aan een balie in een volle wachtkamer. Laat mensen dan hun gegevens zelf invoeren of noteren op een formulier.

  Vraag om toestemming

  Voordat je persoonsgegevens gaat verzamelen en verwerken, hoor je om toestemming te vragen. Leg uit waarom je deze gegevens nodig hebt en vertel dat ze de mogelijkheid hebben om toestemming te geven of te weigeren.

  Denk aan de bewaartermijn en rechten van de beller

  Bewaar persoonsgegevens alleen gedurende de tijd die nodig is om het doel van het gesprek te bereiken. Houd je aan de bewaartermijnen die zijn vastgesteld volgens de wet- en regelgeving.

  Informeer de persoon over hun rechten onder de AVG, zoals het recht op inzage, correctie en verwijdering van hun gegevens. Zorg ervoor dat je adequaat reageert op verzoeken met betrekking tot deze rechten.

  Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je voldoet aan de AVG en de privacy van gegevens beschermt bij telefoongesprekken. Het is ook belangrijk om de specifieke richtlijnen en beleidsmaatregelen van jouw organisatie met betrekking tot gegevensbescherming te volgen. Tot slot zorg ervoor dat medewerkers die telefoongesprekken voeren goed op de hoogte zijn van de privacyregels en de juiste procedures volgen.

  Telefoonvaardigheden

  Als klanten, patiënten, cliënten of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

  Moment, ik verbind u door

  Lees alles over telefoneren. Over hoe je omgaat met inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Maar ook of een wachtmuziekje handig is of niet, hoe je ‘nee’ zegt op een vriendelijke manier, etc. Een superpraktisch boek en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over telefoneren: