Ga naar de inhoud

Telefonische acquisitie: stuurt u maar een e-mail

  stuurt u maar een e-mail

  Wat je het beste kunt doen bij de opmerking: stuurt u maar een e-mail

  Gemiddelde leestijd: 2 minuten

  stuurt u maar een e-mail

  Als je via de telefoon probeert om nieuwe klanten binnen te halen (telefonische acquisitie) dan krijg je soms met een ‘lastige’ telefoniste te maken.

  Deze poortwachter is getraind in het herkennen van verkopers en in het buiten de deur houden ervan. Ze schepen je vaak af met de zin: “Zet u het maar op de mail.” Tja, en wat doe je dan als verkoper? Wij geven je een aantal suggesties.

  Later nog eens bellen

  Je kunt natuurlijk na de opmerking “Zet u het maar op de mail” een e-mail sturen. Maar verkopen per e-mail is nogal lastig. De kans dat je iets verkoopt of een afspraak krijgt, is vrij klein.

  Gelukkig heb je nog een aantal andere mogelijkheden voordat je besluit het op de e-mail te zetten. De eerste optie is dat je het over een week nog eens telefonisch probeert. Misschien zit er dan een andere telefoniste die gemakkelijker is en je in één keer doorverbindt.

  Vraag naar iemand anders

  Een andere mogelijkheid is om een dag later nog een keer te bellen. Dan vraag je niet naar je prospect bij de telefoniste, maar naar iemand anders. Het liefst iemand die op een afdeling werkt, waar veel telefoongesprekken naar doorverbonden worden.

  Dan kun je denken aan de sales afdeling, logistiek of planning. Zoek op internet of LinkedIn uit wie er werken. Kies iemand uit en vraag naar deze persoon bij de telefoniste. Als ze vraagt “Waar gaat het over?” Zeg je bijvoorbeeld: “Ik heb een vraag over een order.”

  Als je dan doorverbonden wordt, dan geef je bij deze persoon aan dat je iemand anders aan de telefoon verwachtte. Dan geef je de naam van de prospect en dan wordt je keurig doorverbonden.

  Stuur iets per post

  Er is nog een mogelijkheid. Een e-mail maakt niet zo veel indruk. Sommige mensen ontvangen er honderden per dag en de delete-knop is zo ingedrukt. Tegenwoordig ontvangen mensen veel minder post. Ook bij organisaties.

  Dus als je een brief per post stuurt, maakt dat veel meer indruk. Daarnaast heeft een brief een hogere attentiewaarde dan een e-mail. Je moet namelijk meer moeite doen voor het schrijven en versturen van een brief. Het geeft aan dat je het zelf ook belangrijk vindt. De ontvanger neemt een brief dan ook veel serieuzer.

  Met deze drie tips kom je gemakkelijker voorbij de lastige poortwachter als deze zegt “Stuurt u maar een e-mail.”

  Telefonische acquisitie is een vak

  Telefonische acquisitie wordt door menigeen als moeilijk en niet leuk gezien. Het is ook niet iets wat je zomaar doet. Als je precies weet wat je wel en niet moet doen, is koud bellen een stuk gemakkelijker en leuker. lees verder

  Van koud bellen naar een warm bad

  Van koud bellen naar een warm bad

  Het complete boek over bijna alle aspecten van telefonische acquisitie. In dit boek onthullen we de geheimen achter een succesvol acquisitiegesprek. Superpraktisch en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over acquisitie: