Ga naar de inhoud

10 tips klantgericht telefoneren

  Tips klantgericht telefoneren

  10 Tips klantgericht telefoneren

  Gemiddelde leestijd: 3 minuten

  Tips klantgericht telefoneren

  Telefoneren lijkt zo eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie vermoedt. Zo heb je te maken met het gedrag van de klant aan de telefoon. Denk daarbij aan iemand die een klacht heeft of dat je vervelend nieuws moet brengen. Klantgericht telefoneren begint bij de telefoonetiquette. Van de telefoonetiquette vind je hieronder de 10 belangrijkste tips.

  Tip 1 Neem snel op

  Niemand houdt van wachten, dus ook niet iemand die jou belt. Neem dan ook de telefoon op voordat hij driemaal overgaat. Neem daarbij de telefoon op met een glimlach. Daarmee zet je meteen de juiste toon voor de rest van het gesprek.

  Tip 2 Neem op volgens de etiquette

  Als je de telefoon opneemt, zorg dan voor een goede openingszin: “Goedemorgen, -middag, -avond, [organisatie], u spreekt met [naam].” Houdt altijd deze volgorde aan. Het eerste woord valt vaak weg bij het opnemen van de telefoon. Het is minder erg dat ‘goede…’ wegvalt, dan de naam van je organisatie. Daarnaast hoort de beller dankzij ‘goede…’ hoe je stem klinkt en kan de beller zich daarop instellen.

  Tip 3 Spreek rustig

  Bij een telefoongesprek heb je geen beeld van degene die jou belt. Er is geen uitwisseling van lichaamstaal. Spreek daarom rustig, articuleer goed en laat in je intonatie doorklinken dat de beller bij jou welkom is.

  Tip 4 Luister actief

  Als je een lange stilte laat vallen, kan de ander denken dat de verbinding plotseling verbroken is: “Hallo, bent u daar nog?”. Laat daarom merken dat je luistert door af en toe te hummen of door af en toe wat te zeggen (dat heet actief luisteren).

  Tip 5 Vertel wat je doet

  De beller of gebelde ziet je niet. Hij/zij ziet dus ook niet wat je doet. Licht daarom in beeldende taal toe wat je doet: “Ik ga in ons computersysteem uw factuur erbij zoeken.”

  Tip 6 Verbind alleen warm door

  Probeer zo min mogelijk door te verbinden. Dat vinden bellers namelijk vervelend. Als je doorverbindt, verbind dan nooit zomaar door, maar kondig dit aan bij de beller: “Ik ga u doorverbinden met…”.

  Tip 7 Samenvatten

  Laat de ander uitspreken en vat af en toe kort samen wat er gezegd is.

  Tip 8 Actieve houding

  Neem een actieve houding aan tijdens het gesprek. Wees daarbij klantgericht door bij afwezigheid van de gevraagde persoon te vragen of je de boodschap kan aannemen. Of dat je het telefoonnummer mag noteren, zodat de contactpersoon kan terugbellen.

  Tip 9 Stilte

  Telefoneer in een rustige omgeving. Dat is beter voor jezelf, je concentratie, maar ook voor de beller. Die hoort geen storende geluiden op de achtergrond..

  Tip 10 Hang als laatste op

  Verbreek nooit direct de verbinding, maar wacht hiermee op de ander. Het kan namelijk zo zijn dat de beller nog iets wil zeggen.

  Je hebt nu enkele telefoonetiquettes gelezen die horen bij klantgericht telefoneren. Je kunt ze hier ook downloaden: 10 tips klantgericht telefoneren, print ze uit en pas ze toe!

  Telefoonvaardigheden

  Als klanten, patiënten, cliënten of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

  Moment, ik verbind u door

  Lees alles over telefoneren. Over hoe je omgaat met inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Maar ook of een wachtmuziekje handig is of niet, hoe je ‘nee’ zegt op een vriendelijke manier, etc. Een superpraktisch boek en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over telefoneren: