Ga naar de inhoud

Parafraseren: wat is het en wanneer gebruik je het?

    Gemiddelde leestijd: 2 minuten
    parafraseren

    Communiceren is wat we als mens de hele dag doen. Om te communiceren met anderen hebben we verschillende middelen tot onze beschikking: de VVV.

    Als het om het verbale gedeelte gaat, dan hebben we een aantal technieken tot onze beschikking. Één ervan is parafraseren. Wat dat is, wat het verschil is met samenvatten en wanneer je het gebruikt, leggen we je uit.

    Parafraseren

    Bij parafraseren geef je een tekst of wat de ander heeft gezegd met eigen woorden weer. Een synoniem ervoor is ‘navertellen’. Het is dus niet citeren of papegaaien, want dan herhaal je woordelijk wat de ander zegt. Het is juist de bedoeling dat je het met je eigen woorden zegt.

    Verschil met samenvatten

    We hebben het al eerder over samenvatten gehad. Samenvatten lijkt op parafraseren, maar samenvatten is iets meer. Bij samenvatten geef je, net als bij parafraseren, ook de tekst van de ander in eigen woorden weer. Daarnaast is samenvatten vooral bedoeld om een gesprek te structureren. Bij parafraseren is dat niet per se de bedoeling. Het is bedoeld als middel bij actief luisteren.

    Actief luisteren

    Bij actief luisteren laat je aan de ander merken dat je luistert. Dat doe je door te hummen, te knikken of te bevestigen met ‘ja’ of ‘inderdaad’. Maar je laat aan de ander ook merken dat je luistert als je een parafrase geeft, omdat je de tekst van de ander in je eigen woorden herhaalt, spiegel je eigenlijk wat de ander zegt. Het wordt daarom ook wel een reflectie genoemd.

    e-boek wat ik bedoel te zeggen

    Wat ik bedoel te zeggen…

    In dit boek vind je uitleg over de belangrijkste communicatievaardigheden die je nodig hebt om klanten de ultieme klantervaring te geven. Superpraktisch en boordevol tips.

    Nog meer artikelen over communicatievaardigheden: