
Positief taalgebruik betekent dat je je boodschap op een vriendelijke, oplossingsgerichte en optimistische manier overbrengt. Het draait om wat wel mogelijk is in plaats van wat niet kan. Dit zorgt voor een prettige communicatie, voorkomt negatieve gevoelens en draagt bij aan een constructief gesprek.
Positief taalgebruik kun je toepassen in geschreven communicatie, maar ook in spreektaal – aan de telefoon. In dit artikel krijg je een aantal voorbeelden van veelgebruikte zinnen aan de telefoon die je positief kunt formuleren.
Voorbeelden van positief geformuleerde zinnen
Hier zijn enkele veelvoorkomende telefoonzinnen, samen met een herschreven versie met positief taalgebruik:
- Normaal: “Dat kan ik niet voor u doen.”
Positief: “Wat ik wél voor u kan doen, is…” - Normaal: “Daar ben ik niet verantwoordelijk voor.”
Positief: “Ik breng u graag in contact met de juiste persoon die u verder kan helpen.” - Normaal: “Dat is niet mogelijk.”
Positief: “Ik kijk graag met u mee naar een passende oplossing.” - Normaal: “Ik weet het niet.”
Positief: “Ik zoek het graag voor u uit en kom er zo snel mogelijk op terug.” - Normaal: “U moet even wachten.”
Positief: “Ik waardeer uw geduld, ik help u zo snel mogelijk verder.” - Normaal: “Dat is niet mijn afdeling.”
Positief: “Ik verbind u graag door met mijn collega die hierin gespecialiseerd is.” - Normaal: “Ik heb nu geen tijd.”
Positief: “Mag ik u later vandaag terugbellen op een moment dat het u uitkomt?” - Normaal: “Daar kan ik niets aan doen.”
Positief: “Ik kijk graag of er een alternatief is dat bij u past.” - Normaal: “U heeft het formulier verkeerd ingevuld.”
Positief: “Ik help u graag om het formulier correct in te vullen.” - Normaal: “Dat staat niet in ons systeem.”
Positief: “Ik kijk graag samen met u of we de juiste informatie kunnen vinden.” - Normaal: “Ik kan u geen garantie geven.”
Positief: “Ik kijk graag wat ik voor u kan betekenen binnen onze mogelijkheden.” - Normaal: “Dat is uw eigen verantwoordelijkheid.”
Positief: “Ik denk graag met u mee over een oplossing.” - Normaal: “U moet eerst zelf contact opnemen met afdeling X.”
Positief: “Ik raad u aan om afdeling X te contacteren. Wilt u het telefoonnummer of kan ik u doorverbinden?” - Normaal: “U bent te laat, we kunnen niets meer doen.”
Positief: “We kijken graag of we een nieuwe afspraak voor u kunnen maken.” - Normaal: “U moet minimaal 24 uur van tevoren annuleren.”
Positief: “Als u binnen 24 uur annuleert, kunnen we helaas geen restitutie geven. Ik help u graag met het verzetten van uw afspraak.” - Normaal: “Ik kan dat niet op korte termijn regelen.”
Positief: “Ik zorg ervoor dat het zo snel mogelijk voor u wordt geregeld.”
In de bovenstaande voorbeelden zie je hoe je hetzelfde zegt, maar dan op een positieve manier. Zo zorgt positief taalgebruik ervoor dat de klant zich gehoord voelt en het helpt om gesprekken soepeler te laten verlopen.
Telefoonvaardigheden
Als klanten, patiënten, cliënten, burgers of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder

Moment, ik verbind u door
Hét praktische handboek voor professioneel telefoneren
Of je nu werkt in een receptie, klantenservice of sales, dit boek geeft je direct toepasbare tips en strategieën om elk telefoongesprek klantvriendelijk, efficiënt en doeltreffend te laten verlopen. Van eerste indruk tot gespreksafsluiting – maak van elk telefoontje een succes!