Gemiddelde leestijd: 3 minuten
Voor communicatie met andere mensen hebben wij onze stem, de woorden die we gebruiken en onze lichaamstaal en mimiek tot onze beschikking. Als je aan de telefoon met iemand anders communiceert, dan ontbreekt de lichaamstaal en mimiek. Dat betekent dat je beperkt bent in je communicatie met de ander. Je kunt ondiplomatieke opmerkingen niet corrigeren met je lichaamstaal of mimiek. Dat betekent dat je extra moet opletten op het gebruik van je stem en de woorden. Over het woordgebruik gaan we je meer vertellen.
Overgenomen taalgebruik
Je woorden gaan een stuk zwaarder wegen in een telefoongesprek door de afwezigheid van lichaamstaal en mimiek. Bellers zijn geneigd om bepaalde opmerkingen letterlijk te nemen.
De meeste woorden die telefonisten gebruiken zijn niet hun eigen taalgebruik. Het zijn woorden of zinnen die ze niet zelf bedacht hebben. Ze zijn overgenomen van collega telefonisten. Dat betekent vaak dat er een beperkte woordenschat wordt gebruikt en dat de gebruikte zinnen taalkundig niet correct zijn.
Aan welke beperkte woordenschat moet je dan denken? Een bloemlezing:
- Ogenblikje
- Een klein ogenblikje/momentje
- Momentje, ik verbind u door
- De lijn is bezet
- Wat was uw naam ook alweer?
- Wilt u wachten?
- Hallo, daar ben ik weer
- Bent u daar nog?
- Het toestel is in gesprek
- Ik zet u even in de wacht
- Met de centrale
- Blijft u hangen?
- Ik kan niemand bereiken
Herkenbaar, niet? Het is jammer dat iedereen elkaar kopieert en dezelfde zinnen gebruikt. Uiteindelijk gebruik je op deze manier een beperkte woordenschat. Daarnaast kloppen een aantal opmerkingen taalkundig gezien niet. En als iedereen dezelfde woordenschat gebruikt, dan zijn alle telefonisten over één kam te scheren. Terwijl we toch allemaal individuen zijn en geen robots.
Kan het ook anders?
Ja, het kan ook anders. Wij zijn als mensen zeer communicatief en creatief. Dus kunnen bepaalde zinnen ook op een andere manier gezegd worden. We geven je alvast een voorzet.
“De lijn is bezet” Wat zeg je nu eigenlijk? Dat de lijn vol was hangt en er niets meer bij kan? Beter is om dan te zeggen: “Mevrouw De Jong is op dit moment met iemand anders telefonisch in gesprek.”
“Ik kan niemand bereiken” Want alle telefoontoestellen zijn weggehaald? Je kunt ook zeggen: “Op dit moment is niemand telefonisch bereikbaar op de afdeling.”
“Een klein ogenblikje” Een ogenblikje is al klein en dan ga je het nog kleiner maken. En hoe lang duurt dat dan? Een ogenblik is al kort, een ogenblikje is nog korter en een klein ogenblikje is … niets. Dat schept valse verwachtingen. Je kan het ook zo verwoorden: “Ik zal even voor kijken.”
“Wat was uw naam ook alweer?” Hoezo ‘was’? De naam is toch niet ineens veranderd? Dus beter is: “Ik heb uw naam niet goed verstaan. Kunt u die voor mij nog een keer langzaam herhalen?”
Door andere woorden en zinnen te gebruiken kun je jezelf positief onderscheiden. Je klinkt dan minder als een robot. En je werk wordt er leuker door, omdat je nadenkt hoe je zinnen anders kunt verwoorden.
Telefoonvaardigheden
Als klanten, patiënten, cliënten of huurders telefonisch contact met je opnemen wil je een goede indruk op ze maken. Telefoneren lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe hou je de leiding in het gesprek? Hoe neem je netjes op? Hoe verbind je door? En hoe zorg je ervoor dat een boze klant rustiger… lees verder
Moment, ik verbind u door
Lees alles over telefoneren. Over hoe je omgaat met inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Maar ook of een wachtmuziekje handig is of niet, hoe je ‘nee’ zegt op een vriendelijke manier, etc. Een superpraktisch boek en boordevol tips.