Ga naar de inhoud

Netwerketiquette

  Netwerketiquette

  Netwerketiquettes: zo zit het

  Netwerketiquette

  Zakelijk netwerken lijkt op gezellig een beetje praten en visitekaartjes uitwisselen. Ook bij zakelijk netwerken zijn er geschreven en ongeschreven regels. En die laatste gaan vanzelf tot de eerste groep behoren. Net zoals je je bij het eten aan bepaalde etiquette hoort te houden, is dat bij het netwerken ook zo.

  Stel jezelf voor en geef je visitekaartje

  Dit klinkt als een open deur, maar wij komen nog regelmatig mensen tegen die plotseling tegen je beginnen te praten zonder zich voor te stellen. In de zakelijke wereld is het daarnaast gebruikelijk om een visitekaartje uit te wisselen. Ga dus nooit van huis zonder voldoende visitekaartjes. Maar let op, in de academische en medische wereld wisselen ze geen visitekaartjes onderling uit.

  Onthoud de naam van jouw gesprekspartner

  Het voordeel van een visitekaartje is, dat je de naam van de gesprekspartner kunt lezen. En als je de naam per ongeluk vergeet, gluur je stiekem op het kaartje. Wissel je onderling geen kaartjes uit, dan moet je de naam goed onthouden. Dat is makkelijker dan je denkt. Noem bij het voorstellen van de gesprekspartner een paar keer zijn naam en je onthoudt het makkelijker.

  Laat jezelf introduceren

  Eén van de taken van de gastheer/vrouw van het netwerkevent is het introduceren van gasten die niemand kennen. Dus kom je op een netwerkbijeenkomst en je kent niemand. Zoek dan de gastheer/vrouw op en vraag of hij/zij je wilt introduceren bij een groepje of iemand. Geef daarbij duidelijk aan wat je te bieden hebt en wat je zoekt.

  Luister actief

  Bij een groot netwerkevent, waar veel geroezemoes op de achtergrond is, loop je het risico afgeleid te worden. Door actief te luisteren dwing je jezelf aandachtig het gesprek te volgen.

  Als je in gesprek bent, kijk dan niet of je een betere gesprekspartner ziet

  Wanneer je in gesprek bent en je kijkt om je heen of je een betere gesprekspartner ziet, is dat eigenlijk een gevolg van slecht luisteren. Doe dit niet. Dit is erg onbeleefd. Toon oprechte interesse, is iemand niet interessant, bedankt deze voor het gesprek en neem afscheid.

  Stel vragen, maar praat ook over jezelf

  Een manier om actief te luisteren is door vragen te stellen. Als je alleen maar vragen aan de ander stelt en niets over jezelf vertelt, dan is dat onbeleefd. Het gaat er bij netwerken om dat je elkaar leert kennen. Als je alleen maar vragen stelt, dan krijgt de ander niet de kans jou te leren kennen. En dat is zonde, want de ander kan jou alleen maar helpen als de ander weet wat je zoekt.

  Maak ruimte in de groep voor een nieuwe gesprekspartner

  Als je in een groepje staat te praten, maak dan ruimte voor een nieuwe gesprekspartner. Het is zeer onbeleefd om de gelederen gesloten te houden. Immers bij het netwerken gaat het erom dat je nieuwe mensen leert kennen. Zij kunnen je netwerk verrijken. Als je ruimte maakt, schept dat tevens de mogelijkheid om een groepje te verlaten.

  Het lijkt zo eenvoudig ‘een beetje netwerken’, maar dat is het niet. Zorg ervoor dat je je aan deze netwerketiquette houdt, zo maak je netwerken voor iedereen gemakkelijker.

  Je elevator pitch op een hoger niveau

  In dit boek lees je alles over de elevator pitch en hoe je die op verschillende manieren vorm kunt geven. Handig bij het netwerken, een salesgesprek of sollicitatie. Superpraktisch en boordevol tips.

  Nog meer artikelen over netwerken: